Uuden yleiskaavan valmistelu alkoi – Keskuspuisto laajenee

Uuden yleiskaavan valmistelu alkoi – Keskuspuisto laajenee

Espoossa on käynnistynyt uuden, vuoteen 2060 tähtäävän koko kaupungin laajuisen yleiskaavan valmistelu. Päätösaineistot on julkaistu tänään ja kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee niitä ensimmäisen (mutta ei todellakaan viimeisen) kerran keskiviikkona 28. helmikuuta.

Ainakin Hesari tarttui aiheeseen tuoreeltaan ja nosti uutisensa kärjeksi ensimmäisen kaavaluonnoksen kaksi mahdollista metrolinjaa. On syytä tähdentää, että nyt julkaistu kaava-aineisto on Espoon oman virkavalmistelun ensimmäinen tuotos ja seuraavassa vaiheessa poliittiset päättäjät (ensin kaupunkisuunnittelulautakunta, sitten kaupunginhallitus ja lopulta valtuusto) antavat siihen omat panoksensa. Prosessi kestää vuosia.

Alustavan silmäilyn perusteella luontoalueiden ja ekologisten yhteyksien sekä luonnonsuojelukysymysten huomioiminen on varsin hyvää, vaikka ongelmiakin varmasti löytyy, kun aineistoon ehtii perehtyä tarkemmin. Peräti hämmästyttävää on se, että Espoon Keskuspuiston aluetta laajennettaisiin noin 35 % suuremmaksi kuin se on nykyään – tämän tavoitteen puolesta olemme Vihreissä tavoitelleet jo kauan ja teimme Keskuspuiston laajentamisesta yhdessä Tiina Elon kanssa valtuustoaloitteen 2019. Laajentaminen tarkoittaisi, että Keskuspuistoon kuulumattomien reuna-alueiden nakertamiselle saadaan vihdoin loppu, kun ne saavat yleiskaavan virkistysaluemerkinnän suojan.

Myös joukkoliikenteeseen olisi tulossa kauan kaivattuja parannuksia jo mainittujen mahdollisten metroyhteyksien lisäksi useiden pikaraitioteiden muodossa. Tunnettu tosiasiahan on, että Espoon joukkoliikenneverkko on täysin riittämätön nykyisen kaupungin tarpeisiin ja siksi raideverkoston laajentamista tarvitaan kipeästi. Tietysti ratkaisevat päätökset raiteista tehdään asemakaavatasolla ja vasta siinä vaiheessa aletaan puhua rahasta.

Yleiskaavassa valmistaudutaan kaupungin asukasmäärän kasvun jatkumiseen. Itse olen jo pitkään toivonut, että tuo kasvuvauhti olisi hitaampi. Pelkästään viime vuonna Espoon väestönkasvu oli lähes 9000 uutta asukasta – se on enemmän kuin Hangossa on asukkaita. Hieman maltillisemmilla luvuilla esimerkiksi kaupungin luontoarvojen turvaaminen olisi helpompaa.

EDIT 13.3.2024: Kirjoitimme kansanedustaja Tiina Elon kanssa Länsiväylään Keskuspuiston laajenemisesta: ”Iloksemme voimme todeta, että pitkäjänteinen työ Espoon keskuspuiston laajentamiseksi tuottaa tulosta. Jätimme helmikuussa 2019 valtuustoaloitteen, jossa esitimme Keskuspuiston laajentamista. Sen jälkeen valtuusto ja kaupunginhallitus ovat linjanneet eri yhteyksissä laajentamisesta. Nyt yleiskaavaluonnoksessa Keskuspuisto on 35 % laajempi kuin nykyisissä kaavoissa.”

Jätä kommentti