Valtuustoaloite Keskuspuiston laajentamisesta

Tein helmikuussa kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen Espoon Keskuspuiston laajentamisesta yhdessä Tiina Elon ja 27 muun allekirjoittajan kanssa.
Aloite kuuluu seuraavasti:

Espoon Keskuspuisto on eteläisen Espoon laajin yhtenäinen metsäalue. Se on lukemattomille espoolaisille tärkeä virkistyskohde sekä monipuolinen ja merkittävä luontoalue, johon kuuluu myös useita suojelualueita.

Keskuspuiston merkitys ekosysteemipalveluita tarjoavana luonto- ja virkistyskohteena korostuu kaupungin kasvun painottuessa yhä voimakkaammin Espoon eteläosiin. Samaan aikaan Keskuspuiston yhtenäinen metsäalue pienenee vuosi vuodelta erilaisten asemakaavahankkeiden seurauksena.

Espoon Keskuspuiston rajat on osoitettu kahdessa osayleiskaavassa (Keskuspuisto I ja II), mutta yhtenäinen metsä- ja luontoalue on näitä osayleiskaavoja laajempi. Nykytilanteessa osayleiskaavojen ulkopuolelle jää metsäalueita, jotka ovat olleet asukkaiden virkistyskäytössä vuosikymmenien ajan ja jotka mielletään yleisesti osaksi Keskuspuistoa.

Espoo-tarinassa eli Espoon strategiassa olemme sitoutuneet huolehtimaan luontoarvojen ja luonnon monimuotoisuuden säilymisestä kaupungin kasvaessa. Mahdollisimman laajan ja yhtenäisen Keskuspuiston turvaaminen on tärkeää myös virkistyskäytön näkökulmasta. Näin voimme kohottaa Keskuspuiston asemaa eteläisen Espoon ”keuhkoina”.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme valtuustoaloitteena, että selkeästi yhtenäiseen metsäalueeseen kytkeytyvät ja käytössä vakiintuneet virkistysalueet sekä voimassaolevissa asemakaavoissa virkistysalueeksi merkityt alueet liitetään osaksi Espoon Keskuspuiston osayleiskaavoja.

Espoossa 25.2.2019

Tiina Elo, Risto Nevanlinna + 27 muuta allekirjoittajaa”

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun olen ollut Keskuspuiston asialla. Aloitteeni seurauksena Keskuspuistoon perustettiin kolme uutta luonnonsuojelualuetta marraskuussa 2017.

Lihaa lautaselle koska muuten kommunismi ja fasismi

Samassa kokouksessa kaupunginvaltuusto kävi kasvisruokakeskustelun tavalla, joka ei ollut kunniaksi salin oikealle laidalle: huutelu kommunismista, fasismista ja ”ruokafasismista” pääsi vauhtiin jo kaksi tuntia kestäneen keskustelun alussa.

Puheena oli kasvisruokaan siirtyminen luottamushenkilöiden kokoustarjoiluissa sillä kulmalla, että tästä valtuustoaloitteen tehnyt Jaana Wessmann (vas.) esitti asian palauttamista uuteen valmisteluun. Tarkoitus oli saada konkreettinen päätös siitä, mikä oli etukäteen tehdyn kyselyn perusteella valtuuston enemmistön tahto: että siirryttäisiin ensisijaisesti kala/kasvisruokavalioon kokoustarjoiluissa. (Oli hyvin valitettavaa, että tämä ei ollut viranhaltijoiden valmistelemassa pohjaesityksessä, jolloin häpeälliseltä keskustelulta olisi varmaankin vältytty.)

Pieni asia tavallaan, mutta symboliselta arvoltaan se on paljon itseään suurempi. Kestävän kehityksen suunnannäyttäjäksi halajavaa Espoota olisi uskottavaa johtaa esimerkillä. Dramaattisten päästövähennysten osana ihmiskunnalla on edessään myös lihansyönnin merkittävä vähentäminen ennemmin kuin myöhemmin, ja olisi kohtuullista, että kerran kuussa kokoontuva valtuusto voisi näyttää tässä suuntaa.

Paitsi ei. Ei. EI! Fasismia! Kommunismia! ”Minulla on oikeus päättää mitä syön”, linjasi moni valtuutettu, joka ei ole ennenkään päättänyt mitä syö valtuuston kokouksissa – Espoo Catering on päättänyt heidän puolestaan.

Lopulta valtuuston enemmistö äänesti käsittämättömästi kumoon paitsi asian palauttamisen myös monia erittäin perusteltuja toivomuksia, kuten Saara Hyrkön ehdotuksen siitä, että jatkossa valtuuston kokoustarjoiluissa kasvisvaihtoehto olisi ensisijainen ja liharuokaa saisi erikseen pyytämällä.

Ikävää keskustelua pitivät yllä erityisesti sinisten ja jotkin kokoomuksen valtuutetut, jotka myös alleviivasivat lukuisissa puheenvuoroissaan sitä, että asia ei ole heille lainkaan tärkeä. Suomen ulkoministeri Timo Soini ja kansanedustaja Simon Elo tykittelivät pitkin iltaa ”hauskoja” välihuutoja ja Soini pullautti ilmoille blogikirjoituksen. Kun sinisten kannatus ei mahdu edes virhemarginaaliin, jostakin on revittävä näkyvyyttä.

Hieman masentava ilta, mutta tällaista tämä joskus on.

Yksi vastaus artikkeliiin “Valtuustoaloite Keskuspuiston laajentamisesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s