Hallinto-oikeus: Bergön osayleiskaava on monella perusteella lainvastainen

Hallinto-oikeus: Bergön osayleiskaava on monella perusteella lainvastainen

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Espoon kaupunginvaltuuston 18.3.2019 hyväksymän Suvisaariston Bergön osayleiskaavan.

Vastustin kaavan hyväksymistä kaupunkisuunnittelulautakunnassa ja valtuustossa, mutta en onnistunut saamaan kannalleni enemmistön tukea. Vihreät jäivät asiassa käytännössä lähes yksin niin lautakunnassa, kaupunginhallituksessa kuin valtuustossa.

ELY-keskus valitti kaavasta ja hallinto-oikeus kumosi valtuuston tekemän päätöksen pitkälti samoilla perusteilla, joilla Vihreät vastustivat kaavan hyväksymistä.

Lainaus hallinto-oikeuden 10.9.2020 julkaisemasta tiedotteesta:

Pinta-alaperusteinen mitoitus on johtanut siihen, että lähes koko kaava-alueen rantaviiva on kapeita lähivirkistysalueen kaistaleita lukuun ottamatta osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi. Osayleiskaavassa on jätetty laaja luonnonsuojelualueeksi osoitettu alue, joka rajautuu vesialueeseen osayleiskaavan länsirannalla. Tälle osalle ei kuitenkaan ole osoitettu kulkuyhteyttä, eikä hallitsemattoman virkistyskäytön ohjautumista alueelle alueen suojeluarvojen vuoksi voida muutoinkaan pitää tavoiteltavana. Näin ollen päätös on lainvastainen myös mitoitukseen ja vapaa-alueiden riittävyyteen liittyvillä valitusperusteilla.

Lisäksi hallinto-oikeuden mukaan osayleiskaava on väärä suunnittelutapa, kun herkkään saaristoluontoon suunniteltu rakentaminen vaikutuksiltaan merkittävää – ja tässä tapauksessa oli.

Jätin Bergön osayleiskaavasta eriävän mielipiteen lautakuntakäsittelyn päätteeksi 30.1.2019. Perustelin päätöstäni mm. näin:

Kaavamuutosalueen vielä rakentamattomista rannoista on varattu virkistyskäyttöön vain pieniä osia. Edellisen käsittelyvaiheen jälkeen rantayhteyksiä on heikennetty, ja lisäksi Flakaholmeniin osoitettu ja sinne johtava VL-merkintä on poistettu kaavaehdotuksesta. Uudenmaan liiton mukaan rakentamattomat rannat olisi yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa varattava yleiseen virkistykseen, jollei erityinen tarve edellytä alueen osoittamista muuhun käyttöön. Tällaista erityistä tarvetta ei ole esitetty. Myös sivistystoimi on pitänyt rantojen saavutettavuutta tärkeänä.

ELY-keskuksen mukaan yleiskaava ei ole riittävä suunnitteluväline silloin, kun rakentaminen on vaikutuksiltaan merkittävää.

Osayleiskaava hajauttaa yhdyskuntarakennetta, sillä lisärakentaminen sijoittuisi kauas palveluista ja heikkojen julkisten ja kevyen liikenteen yhteyksien päähän. Maankäytön tiivistämisen pitäisi toteutua joukkoliikenteen varaan. Kaavamuutosalueelle ei ole suunnitteilla joukkoliikennelinjaston laajentamista.

Oikeusprosessit ovat aina ikäviä, ja tämä lopputulos harmittaa varmasti monia, kun pitkä kaavaprosessi kumoutuu ja palautuu alkupisteeseen. Hallinto-oikeuden päätös oli kuitenkin odotettu. Sen mukaan osayleiskaava on monella perusteella lainvastainen ja siksi se on kumottava.

Päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa, jos valituslupa myönnetään. Olisi erittäin tärkeää, että päätöksestä valittamisen sijaan Espoo aloittaisi alueen suunnittelun uusista, paremmista lähtökohdista.

Yksi vastaus artikkeliiin “Hallinto-oikeus: Bergön osayleiskaava on monella perusteella lainvastainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s