Valtuustoaloite: Kansallinen kaupunkipuisto Espooseen

Jätin kaupunginvaltuuston kokouksessa 15. helmikuuta yhdessä Inka Hopsun kanssa aloitteen kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta Espooseen. Aloite sai yhteensä 25 allekirjoitusta.

Esitämme Hopsun kanssa puiston perustamiseksi tarvittavan selvityksen laatimista ja ehdotamme suuntaa antavaa rajausta puistolle: ”Espoon kansallinen kaupunkipuisto voisi muodostua yhtenäisestä verkostosta, jossa viheryhteydet, ulkoilureitit ja kulttuurimaisemat ulottuvat Espoon saaristosta, Rantaraitin ympäristöstä ja Espoonlahden pohjukasta Espoonjoen vesistöä pitkin Lippajärvelle ja Pitkäjärvelle, Bodomille ja Matalajärvelle sekä edelleen Nuuksion kansallispuistoon.”

Kansalliset kaupunkipuistot ovat arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laajoja kokonaisuuksia. Niitä on Suomessa toistaiseksi 10, ja lisäksi Tampere on juuri jättänyt hakemuksen ympäristöministeriölle. Toivottavasti Espoo on seuraava!

Valtuustoaloite: Kansallinen kaupunkipuisto Espooseen

Kansallinen kaupunkipuisto on kaupunkiympäristössä sijaitseva arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen ja hoitamiseen kaupunki tai kunta on sitoutunut. Suomessa on 10 kansallista kaupunkipuistoa, mm. Turussa, Hangossa ja Porvoossa. Tampere on äskettäin jättänyt ympäristöministeriölle hakemuksen kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta.

Espoon kansallinen kaupunkipuisto voisi muodostua yhtenäisestä verkostosta, jossa viheryhteydet, ulkoilureitit ja kulttuurimaisemat ulottuvat Espoon saaristosta, Rantaraitin ympäristöstä ja Espoonlahden pohjukasta Espoonjoen vesistöä pitkin Lippajärvelle ja Pitkäjärvelle, Bodomille ja Matalajärvelle sekä edelleen Nuuksion kansallispuistoon.

Espoon kansallisessa kaupunkipuistossa monipuoliset kulttuuri- ja historialliset arvot yhdistyisivät luontoarvoihin: luonnonsuojelualueita olisi mm. Espoonlahden Fiskarsinmäellä, Glimsinjoen varressa sekä Matalajärven Natura-alueella, joka on myös osa Nuuksion kansallispuistoa. Puiston ytimenä toimisi Espoon keskuksen ympäristö kulttuurimaisemineen. Mahdollinen Kirkkojärven palauttaminen vahvistaisi toteutuessaan puistoa entisestään. Puisto suunniteltaisiin pääasiassa kaupungin ja valtion omistamille maille.

Lakimääritelmän mukaan kansallinen kaupunkipuisto voidaan perustaa ”kaupunkimaiseen ympäristöön kuuluvan alueen kulttuuri- tai luonnonmaiseman kauneuden, historiallisten ominaispiirteiden tai siihen liittyvien kaupunkikuvallisten, sosiaalisten, virkistyksellisten tai muiden erityisten arvojen säilyttämiseksi ja hoitamiseksi”. Espoon kansallinen kaupunkipuisto pystyisi täyttämään nämä edellytykset ja muut kansallisen kaupunkipuiston kriteerit kirkkaasti.

Puiston erityispiirteitä olisivat tunnusomainen maisemarakenne sekä historialliset elementit yhdistyneinä monimuotoisiin ja laajoihin luontoalueisiin sekä monipuolisiin, helposti saavutettaviin virkistyspalveluihin. Kansallinen kaupunkipuisto vahvistaisi Espoo-tarinaa ja puistosta hyötyisivät sekä asukkaat, oppilaitokset, kulttuuritoimijat, matkailu että muu elinkeinoelämä.

Espoon kansallinen kaupunkipuisto kirkastaisi Espoon asemaa pitkän historian omaavana luonto- ja kulttuurikaupunkina. Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Espoo käynnistää kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta tarvittavan selvityksen.


Risto Nevanlinna ja Inka Hopsu sekä 23 muuta allekirjoittajaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s