Korkein hallinto-oikeus: Espoo ei saa valittaa Bergön osayleiskaavasta

Korkein hallinto-oikeus ei myönnä Espoolle valituslupaa Suvisaariston Bergön osayleiskaavasta. Näin ollen jää voimaan hallinto-oikeuden päätös kumota osayleiskaava.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Bergön osayleiskaavan maaliskuussa 2019 äänestyksen jälkeen.

Vihreät vastusti kaavaa sekä kaupunkisuunnittelulautakunnassa että valtuustossa, mutta saimme tukea vain yksittäisiltä valtuutetuilta muista ryhmistä. Kokoomuksen, SDP:n, perussuomalaisten ja RKP:n muodostaman enemmistön äänillä valtuusto hyväksyi kaavan selvin äänin.

Uudenmaan Ely-keskus valitti valtuuston päätöksestä. Syyskuussa 2020 hallinto-oikeus kumosi osayleiskaavan ja perusteli päätöstään samalla tavalla kuin Vihreät valtuustossa ja lautakunnassa: rakentamattomia rantoja jää virkistyskäyttöön aivan liian vähän.

Lisäksi hallinto-oikeuden mukaan ”käytetty kaavamuoto ei velvoita kaupunkia rakentamaan tai ylläpitämään osayleiskaava-alueella teitä, siltoja ja kunnallistekniikkaa, vaikka kaavan tarkoituksena on mahdollistaa lähes 200 asukkaan ympärivuotinen asuminen alueella”.

Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen kirjoitin blogissani näin: ”Olisi erittäin tärkeää, että päätöksestä valittamisen sijaan Espoo aloittaisi alueen suunnittelun uusista, paremmista lähtökohdista.”

Valitettavasti kaupunki valitsi toisin ja halusi valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä. Tänään, 10. marraskuuta 2021, Helsingin Sanomat uutisoi, että korkein hallinto-oikeus päätti olla myöntämättä kaupungille valitusoikeutta: ”Espoolle tappio kitkerässä ranta­kiistassa – Suvi­saariston meren­rantaa jätettävä virkistys­käyttöön”, kuuluu jutun nettiotsikko.

Hallinto-oikeuden kumoava päätös jää siis voimaan, ja kaavan valmistelu on aloitettava alusta.

Tilanne on ikävä kaikille osapuolille. Valonpilkahduksena voi nähdä sen, että rantojen virkistyskäyttö otetaan tulevissa suunnitelmissa varmasti paremmin huomioon kuin nyt kumotussa osayleiskaavassa.

Bergön osayleiskaava-alue on maapinta-alaltaan noin 60 hehtaaria. Se muodostaa Espoon Suvisaaristossa niemekkeen, joka rajautuu idässä Kopplosundin ja lännessä Byvikin vesialueisiin. Osayleiskaavan tavoitteena oli Bergön alueen lisärakentaminen pääosin pysyvää asumista varten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s