Valtuusto 7.12.2023: vesiensuojelua, Olarin Talvipuutarha ja Finnoon laidunniitty

Kaupunginvaltuusto oli koolla torstaina 7.12. talousarvion hyväksymisen merkeissä. Pidin kokouksessa seuraavan puheen, jossa nostin esille talousarvioneuvotteluissa vesistönsuojeluun sekä Olarin Talvipuutarhan peruskorjaukseen osoitetun rahoituksen. Lisäksi tein vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa 11. joulukuuta käsiteltävän valtuustotoivomuksen Finnoon laidunniityn perustamisesta

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Haluan kiittää kaupunginjohtajaa sekä budjettineuvottelijoita siitä, että Olarin Talvipuutarhan ja siellä sijaitsevan nuorisotilan peruskorjauksen rahoitus on löytynyt ja se myös kuuluu neuvottelusopuun.

Vanhan Olarin sydämessä sijaitseva Talvipuutarha on keskeinen osa arkkitehtien Simo Järvinen ja Eero Valjakka suunnittelemaa Olarinmäen asuinaluetta, joka sai rakennustaiteen ja yhdyskuntasuunnittelun valtionpalkinnon vuonna 1975.

Talvipuutarha on ollut rappiolla kauan, joten peruskorjausta on odotettu. Aloin itse käydä nuorisotilassa 1980-luvun lopulla ja jo silloin paikka tunnettiin kuvaavalla lempinimellä Läävä.

Olarin palvelut ovat ajan saatossa kuihtuneet. On tärkeää, että Talvipuutarhaan saadaan jälleen eloa ja on arvokasta, että kaupunki toteuttaa tällaisia peruskorjauksia: se kertoo asukkaille, että heidän asuinalueistaan välitetään. Olarilaiset ovat varmasti kiitollisia.

Iloitsen myös merkittävästä lisämäärärahasta vesiensuojeluun. Erityiskiitokseni tästä Vihreiden neuvottelijana toimineelle valtuutettu Kausteelle.

Uutena kiireellisenä vesiensuojelun kohteena on huonokuntoinen ja ylirehevä Loojärvi. Se on Ämmässuon kaatopaikan valumien pilaama järvi, ja kun kaatopaikkatoiminta siistiytyy ja valumia saadaan kuriin, Loojärven pelastaminen voi vielä olla mahdollista.

Esitin Loojärven kunnostussuunnitelmalle rahoitusta jo vuoden 2019 talousarvioon ja silloin tämä onnistui valtuutettu, puheenjohtaja Hopsun neuvottelutaidoilla.

Vihreät ovat määrätietoisesti halunneet turvata niin Pitkäjärven, Hannusjärven, Loojärven kuin muiden vesiensuojelukohteiden kunnostusta. Espoossa vesiensuojelun ja ympäristönsuojelun rahoituksessa on kuitenkin merkittävä vajaus, ja tämän tilanteen korjaamiseen toivottavasti löydetään puoluerajat ylittävä ymmärrys tulevissa talousarvioissa.

Lopuksi kiitän kaupunkiympäristön toimialaa vastauksesta tekemääni talousarvioaloitteeseen laidunniityn perustamisesta Suomenojan lintukosteikon yhteyteen. Tein aiheeseen liittyvän toivomuksen, jolle toivon kannatusta.

Jätä kommentti