Luontotyö jatkuu: Valtuustoaloite biodiversiteettipuistosta Espooseen

Luontotyö jatkuu: Valtuustoaloite biodiversiteettipuistosta Espooseen

Vuoden 2024 ensimmäisessä valtuuston kokouksessa jätin yhdessä toisen Vihreän valtuutetun, Auli Üllen, kanssa seuraavan valtuustoaloitteen, joka sai yli 20 allekirjoitusta. Virkakoneiston valmistelun jälkeen aloitetta käsitellään valtuustossa varmasti vielä kuluvan vuoden aikana.

Valtuustoaloite biodiversiteettipuiston perustamisesta Espooseen

Biodiversiteettipuisto auttaisi Espoota lisäämään luonnon monimuotoisuutta sekä saavuttamaan luonnon kokonaisheikentymättömyys valtuuston yhteisen tavoitteen mukaisesti vuoteen 2035 mennessä.

Biodiversiteettipuisto eroaa perinteisistä luonnonsuojelualueista siten, että siellä monimuotoista luontoa ei vain suojella vaan myös lisätään aktiivisesti esimerkiksi hoitamalla paahdeympäristöjä, perustamalla niittyjä ja istuttamalla jaloja lehtipuita. Biodiversiteettipuisto tarjoaisi näin uuden lähestymistavan luontokadon torjumiseen, harvinaisten eliölajien suojelemiseen sekä luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen viheralueilla.

Biodiversiteettipuisto ei ole arvokas ainoastaan luontoarvoiltaan. Kaupunkilaisille se on viihtyisä ja houkutteleva oleskelualue, joka tukee luonnosta oppimista ja jossa kaupunkilaisia osallistetaan luonnon hoitamiseen. Kyseessä on eräänlainen luonnon laboratorio, joka auttaa asukkaita ymmärtämään paremmin ekologisia prosesseja eli sitä, mitä luonnossa tapahtuu.

Kohteeksi voidaan valikoida alue, jossa on mahdollisimman monipuolisesti erilaisia elinympäristöjä, kuten metsää, vesistöä, rinteitä ja maisemapeltoa. Alue muodostuu luonnon monimuotoisuuden vahvistamisen kokeilukentäksi ihmistoiminnan luontovaikutusten vähentämisessä ja erilaisten luontotyyppien vaalimisessa.

Esimerkkiä voidaan ottaa Turusta, jossa valmistellaan EU:n tuella Skanssin biodiversiteettipuistoa. Siitä on tarkoitus kehittää luonnon monimuotoisuuden pilottialue Suomessa. Hankkeen oppeja voitaisiin hyödyntää myös Espoossa. Maailmalla biodiversiteettipuiston konseptia on käytetty lieventämään rakentamisen, väestönkasvun ja teollistumisen haitallisia luontovaikutuksia.

Espoo on sitoutunut luonnon kokonaisheikentymättömyyden saavuttamiseen ja tavoittelee Luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmassa luontoarvojen turvaamista. Biodiversiteettipuisto auttaisi Espoota saavuttamaan nämä tavoitteet. Biodiversiteettipuisto tukisi myös espoolaisille tärkeitä luonto- ja hyvinvointiarvoja sekä nostaisi kaupunkimme luonnon monimuotoisuutta ja samalla hyvinvointia tukevien kaupunkien kärkijoukkoon.

Me valtuustoaloitteen jättäneet Auli Ülle ja Risto Nevanlinna sekä allekirjoittaneet esitämme, että Espoo selvittää mahdollisuudet biodiversiteettipuiston perustamiseen ja etsii sille soveltuvia luontokohteita.

Jätä kommentti