Valtuustopuhe kansallisesta kaupunkipuistosta

Kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina 25.4.2022 minun ja Inka Hopsun tekemää valtuustoaloitetta kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta Espooseen. Tein puheen lopuksi toivomusesityksen, joka hyväksyttiin äänestyksen jälkeen. Olemme myös tehneet Inkan ja Tiina Elon kanssa talousarvioaloitteen kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvityksen laatimiseksi, siihen palataan myöhemmin budjettineuvotteluissa.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Mielestäni Espoon kannattaisi ehdottomasti teettää kansallisen kaupungin perustamisesta esiselvitys. Ei ole sattumaa, että monet suuret ja pienemmätkin kaupungit Helsingistä Tampereeseen ja Savonlinnaan ovat jo tehneet niin, ja jo 10 kaupunkia on perustanut kansallisen kaupunkipuiston.

Kaupunkipuistoilla tavoitellaan paitsi imagohyötyjä myös sellaista kaupunkiympäristöä, jossa luonto- ja kulttuurihistorialliset arvot näkyvät ja ovat osa asukkaiden arkea. Tiedämme hyvin, miten paljon espoolaiset arvostavat lähiluontoa ja upeita luontokohteita kuten saaristoamme, Keskuspuistoa ja Nuuksiota, tai tulevan Kirkkojärven ympäristön historiallisia kerrostumia.

Espoolla olisi nyt tilaisuus kirkastaa sitä, mitä espoolaiset eniten arvostavat. Asukkailta tulleissa viesteissä usein korostuu huoli siitä, miten pystymme turvamaan ja vahvistamaan luontoarvoja kasvavan kaupungin voimallisen rakentamisen edessä. Kansalliset kaupunkipuistot ovat osa kestävää kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista.

Hyvät valtuutetut,

Meillä on strategiassa tärkeitä kirjauksia, jotka ohjaavat kaupungin kehitystä tähän suuntaan: ”Espoon kaupunkikehitys on luonnon monimuotoisuudesta huolehtivaa, sitä elvyttävää ja lisäävää. Laadimme tiekartan luonnon monimuotoisuuden elpymiseksi ja kokonaisheikentymättömyyden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä.”

Viime vuonna hyväksytyssä Luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmassa eli LuonTo-ohjelmassa nostetaan esiin ns. luonnonarvopuistot, jotka ovat kaupungin merkittävimpiä luonto- ja virkistysarvoja yhdistäviä alueita. Nimeltä mainitaan mm. Pitkäjärvi, Kirkkojärvi-Gloms Finnoonlahti ja Keskuspuisto.
Nämä ovat juuri niitä alueita, jotka saariston lisäksi voisivat muodostaa Espoon kansallisen kaupunkipuiston ytimen, jos sellainen joskus päätetään perustaa.

Teen toivomuksen numero 10.1: Valtuusto toivoo, että kaupunki käynnistäisi ensi tilassa Luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmassa esitettyjen luonnonarvopuistojen edellyttämät selvitykset ja yleiskaavallisen tarkastelun, tarkoituksena perustaa neljä luonnonarvopuistoa, jotka voisivat toimia mahdollisesti myöhemmin perustettavan kansallisen kaupunkipuiston perustana.

2 vastausta artikkeliin “Valtuustopuhe kansallisesta kaupunkipuistosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s