Kysymys huumeiden käyttöhuoneista

Ylen vaalikoneessa piti vastata väitteeseen, pitäisikö hyvinvointialueellani olla käytössä huumeiden käyttöhuone.

Huumeiden käyttöhuoneiden toiminta Suomessa vaatisi lakimuutoksen, jota lähtökohtaisesti kannatan mikäli sellainen säädetään. Tulevien hyvinvointialueiden valtuutetuilla sekä kaupungeilla (esimerkiksi Espoolla) olisi osuutensa lain toimeenpanossa: mihin käyttöhuoneet sijoitetaan ja miten niiden toiminta järjestetään.

Kyseessä on tunteita herättävä asia, jonka ytimessä on ennen kaikkea inhimillisyys. Käyttöhuoneet tekevät helpommaksi sen, että päihdeongelmainen ihminen on mahdollista kohdata ja auttaa tätä kohti terveellisempää elämäntapaa. Tämä on päihdeongelmaisen itsensä, hänen läheistensä ja koko yhteiskunnan etu.

Vakavasta päihdeongelmasta kärsivät ottavat huumeannoksensa joka tapauksessa. On parempi, että he tekevät sen turvallisessa, valvotussa ympäristössä kuin kadulla, rappukäytävässä tai julkisessa vessassa, kenties likaisella neulalla. Tutkimustieto osoittaa, että käyttöhuoneiden avulla voidaan vähentää esimerkiksi HIV- ja hepatiittitartuntoja huumeidenkäyttäjien keskuudessa, joissakin tapauksissa myös yliannostuksen aiheuttamia kuolemia.

Huumeiden käyttöhuoneille on tarvetta lähinnä alueilla, joilla vakavasti päihdeongelmaisia liikkuu paljon ja joilla päihteidenkäyttö on näkyvää ja se aiheuttaa häiriöitä. Kokemukset esimerkiksi Tanskasta osoittavat, että käyttöhuoneet lisäävät tällaisten alueiden viihtyisyyttä ja ihmisten hyvinvointia jopa merkittävästi.

Helsinki on ehdottanut erillislain säätämistä, jotta käyttöhuoneita voitaisiin kokeilla. Käyttöhuoneiden tuleminen ei tarkoittaisi ennaltaehkäisevästä päihdetyöstä luopumista tai ”huumemyönteisyyttä” vaan sen tosiasian tunnustamista, että vakavasti päihdeongelmaiset ihmiset ovat osa yhteiskuntaamme.

Päihderiippuvuus on sairaus, ja päihderiippuvaisia ihmisiä on pystyttävä auttamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s