Valtuustopuhe Espoon luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmasta

Puheenvuoroni kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 25.10.2021:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Kaupunkisuunnittelulautakunnassa lausuimme Espoon luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmasta ja selvityksistä, että ne ovat hyvin laaditut, tarpeelliset ja kaupungin tavoitteiden mukaiset. Tämä on helppo allekirjoittaa.

Luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelma on pitkän valmistelun ja yhteisen poliittisen päätöksenteon tulos, joka tulee todelliseen tarpeeseen. Espoo on kasvanut voimallisesti vuosikymmenien ajan, ja vaikka kasvusta on ollut monia hyötyjä, se ei valitettavasti ole aina toteutunut luonnon ja sen monimuotoisuuden kannalta kestävällä tavalla.

Tätä ohjelmaa toteuttamalla voimme vahvistaa espoolaisten ensiarvoisen tärkeinä pitämiä luontoarvoja. Kaavoituksessa uuden kaupungin rakentuminen ja luontoarvojen huomioiminen on mahdollista sovittaa yhteen. Aina se ei ole helppoa, ja varmasti se vaatii myös ajattelutapojen muutosta. Mutta se on mahdollista, ja on uskottava, että tämän ohjelman avulla se onnistuu.

Luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelma liittyy läheisesti myös äsken hyväksymämme Espoo-tarinan eli Espoon strategian toteutumiseen. Siinä todetaan esimerkiksi, että ”olemme edelläkävijä kasvavan kaupungin ja monimuotoisen luonnon yhteensovittamisessa” ja että ”Espoon kaupunkikehitys on luonnon monimuotoisuudesta huolehtivaa, sitä elvyttävää ja lisäävää. Laadimme tiekartan luonnon monimuotoisuuden elpymiseksi ja kokonaisheikentymättömyyden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä”.

Eli: Luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelma on Espoon tapa turvata ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta täällä kotikaupungissamme aikana, jolloin luontokato ja lajien sukupuuttoaalto on nousemassa ilmastonmuutoksen tavoin maailmanlaajuiseen keskusteluun. Myös meillä Suomessa lajien ja elinympäristöjen uhanalaistuminen valitettavasti jatkuu.

Olen todella ylpeä tämän ohjelman valmistumisesta ja toivon, että ohjelmaa myös toteutetaan määrätietoisesti.

Yksi vastaus artikkeliiin “Valtuustopuhe Espoon luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s