Espoo on tuhoamassa neljännestä Pohjois- ja Keski-Espoon metsistä

”Kuntavaaleissa päätetään yhteisten metsiemme tulevaisuudesta”, muistuttavat maatalous- ja metsätieteiden tohtori Panu Kunttu ja ympäristösuunnittelija Sinikka Kunttu kirjoituksessaan Helsingin Sanomien mielipidesivuilla.

Espoon metsien tilanne on samanaikaisesti kohtalaisen hyvä ja erittäin huolestuttava. Hyvä siksi, että meillä on onnistuttu kaupungin voimakkaasta kasvusta huolimatta säilyttämään asukkaiden rakastamat Keskuspuisto sekä Nuuksion kansallispuisto ja joukoittain pienempiä lähimetsiä. Suojellun maan osuus Espoossa on suomalaisittain melko suuri (joskin yhä riittämätön), kiitos vuonna 1994 perustetun kansallispuiston.

Huolestuttava Espoon metsien tilanne on siksi, että vireillä oleva Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaava eli POKE johtaisi toteutuessaan laajamittaiseen metsätuhoon – eikä tämä ole liioittelua.

POKE kattaa Espoon pinta-alasta kolmanneksen, ja suunnitellun rakentamisen toteutuessa 25 % eli neljännes yleiskaava-alueen metsistä hävitetään. Tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että kaavassa painottuu tuhlaileva, haja-asutusmainen pientalorakentaminen täysin kohtuuttomassa mittakaavassa. Pientaloasumista voisi ja kannattaisi edistää Espoossa tavalla, joka ei ole luonnon kannalta yhtä tuhoisa: vähemmän mutta parempaa. Valitettavasti päättäjien enemmistö on toista mieltä, kokoomus edellä, demarit, persut ja RKP perässä.

Koko Espoon tasolla POKEssa osoitettu metsäisten alueiden rakentaminen pienentää Espoon hiilivarastoa ja -nielua arviolta 10 %. Tästä mittavasta muutoksesta seuraa, että kaupungin ilmastotavoitteita, tärkeimpänä hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä, on vaikea toteuttaa.

Tai no, sanotaan se suoraan: jo nyt tiedetään, että ilman merkittäviä lisätoimia Espoon hiilineutraalius jää kauniiksi aikeeksi, ja yleiskaava vie tavoitteen toteutumisen yhä kauemmaksi.

Luontokadon ja ilmastoasioiden näkökulmasta Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavan vaikutus tulee olemaan järisyttävä, mutta vain jos kaava saa lainvoiman. Toivon sydämestäni, että ei saa.

Olen jättänyt kaupunkisuunnittelulautakunnan molemmista yleiskaavapäätöksistä eriävät mielipiteet ja kirjoitin aiheesta kriittisen blogin huhtikuussa 2020.

Espoon Vihreät on esittänyt vaihtoehtoista yleiskaavaratkaisua ja julkistanut kannanoton POKEn ongelmallisuudesta viimeksi tänään 25.5.2021. Kaupunginvaltuusto päättänee POKEsta vielä tällä vaalikaudella, kesäkuun kokouksessa. Valtuustolle tuodaan päätettäväksi yleiskaavan tynkäversio, mutta kaavan ongelmat eivät ole poistuneet mihinkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s