KHO kumosi Finnoon keskuksen asemakaavan

KHO kumosi Finnoon keskuksen asemakaavan

Korkein hallinto-oikeus on vuosikirjapäätöksellään kumonnut Finnoon keskuksen asemakaavan.

Tein paljon työtä sekä kaupunkisuunnittelulautakunnassa että kaupunginvaltuustossa sen tavoitteen hyväksi, että kaavassa olisi huomioitu Finnoon lintukosteikon erittäin merkittävät linnustoarvot paremmin.

Valitettavasti esitykseni menestyivät vain osittain.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa 28.3.2017 esitin asian palauttamista uuteen valmisteluun siten, että ”täydennetään kaavamääräyksiä niin, että lautakunta voi varmistua luontoselvityksessä esitettyjen lieventämistoimenpiteiden toteutumisesta täysimääräisinä”. Tämä esitykseni hävisi äänin 8–5.

Tämä oli kohtalon hetki Finnoon keskuksen asemakaavalle: KHO:n päätöksen mukaan juuri lieventämistoimenpiteiden puuttuminen kaavamääräyksistä johti kaavan kumoamiseen.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa 29.8.2018 esitin lähimmäksi lintukosteikkoa suunniteltujen rakennusmassojen siirtämistä etäämmälle lintujen pesimärauhan turvaamiseksi. Perusteluina esitin seuraavaa: ”Finnoon lintukosteikon välittömässä läheisyydessä tapahtuva rakentaminen on erittäin suurimittakaavaista, eikä eri asemakaavojen yhteisvaikutusta alueen luonto- ja linnustoarvoihin tunneta. Tämä seikka nostetaan esille myös ympäristökeskuksen lausunnossa. Kaikkein vakavin rakentamisesta seuraava muutos voi olla se, että naurulokit hylkäävät pesäkoloniansa häiriön vuoksi. Tämän seurauksena Finnoon muutkin linnustolliset arvot romahtaisivat, sillä lokkien tarjoamaa suojaa hyödyntävät useat uhanalaiset lintulajit.” Tämä esitys suureksi yllätykseksi hyväksyttiin täpärästi äänin 6–5–2 tyhjää.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa 12.9.2018 esitin, että lähimpien rakennusten ja lintukosteikon välissä oleva puurivistö säilytettäisiin näkösuojana kosteikon suuntaan. Tälle pienelle muutokselle sain lautakunnan yksimielisen tuen.

Kaupunginvaltuuston käsittelyn yhteydessä 10.12.2018 tein vielä kaksi toivomusta, jotka hyväksyttiin yksimielisesti:

”Valtuusto toivoo, että kaupunki varmistaisi Suomenojan lintukosteikon linnuston pitkäaikaisen vuosittaisen seurannan, jotta ympäristössä tapahtuvan rakentamisen mahdolliset negatiiviset linnustovaikutukset huomattaisiin ajoissa ja niihin voitaisiin reagoida.”

”Valtuusto toivoo, että Suomenojan hoito- ja käyttösuunnitelmaa toteutettaisiin erityisellä tarkkuudella ja tarpeen niin vaatiessa tehtäisiin lisäksi linnustoarvojen turvaamisen vaatimia mahdollisia muita toimenpiteitä.”

Halusin korostaa hoito- ja käyttösuunnitelman merkitystä linnustoarvojen turvaamisessa, kun lautakunta ei ollut 28.3.2017 tekemässään päätöksessä pitänyt asiaa riittävän tärkeänä.

Valtuuston päätöksen jälkeen kävi ilmi, että yksimielisestä toivomuksesta huolimatta vuosittaista pitkäaikaista linnustonseurantaa ei ollut aikomusta toteuttaa. Tästä syystä tein samasta asiasta vielä valtuustoaloitteen ja sen yhteydessä uudestaan täsmälleen saman toivomuksen kuin valtuuston 10.12.2018 tekemän päätöksen yhteydessä.

KHO:n päätös osoittaa, että Finnoon lintukosteikon arvot on välttämätöntä huomioida kaavamääräyksiä myöten, jotta alueelle on mahdollista saada lainvoimainen asemakaava.

Lintuelämä kosteikolla jatkuu tämän päätöksen myötä entistä turvatumpana. Uutta asemakaavaa odoteltaneen vielä jonkin aikaa.

2 vastausta artikkeliin “KHO kumosi Finnoon keskuksen asemakaavan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s