Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaava: Mikä meni pieleen?

Marraskuussa käynnistynyt Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavan eli POKEn käsittely saatiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa päätökseen eilen, yli viisi tuntia kestäneen kokouksen päätteeksi.

Kaava oli jo lähtökohdiltaan osittain vanhentunut, ja lautakunnan enemmistön päätökset tekivät siitä vielä huonomman.

Lautakunnan käsittelyä edeltänyt sinänsä ansiokas valmistelutyö vei vuosia, ja sinä aikana maailma ehti muuttua. Hiilineutraalius, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen sekä kestävän kaupunkirakenteen kysymykset ovat nyt esillä aivan eri tavalla kuin vielä viisi vuotta sitten.

Näihin ei valmistelutyössä pystytty täysin vastaamaan, ja lautakunnan enemmistö huolehti, että lopputulos oli valmistelijoiden laatimaa pohjaesitystä huonompi.

Kaavassa osoitetaan erittäin suuri määrä uutta asumista Espoon keski- ja pohjoisosien luontoalueille. Valitettavasti merkittävä osa tästä uudesta asutuksesta on pientaloasumista. Se on aivan hyvä asumisen muoto, mutta ei näin suuressa mittakaavassa.

Pientaloasumisen liiallinen painottaminen on yleiskaavan ilmastovaikutusten kannalta vakava virhe. Se vaikeuttaa myös kestävän kaupunkirakenteen toteuttamista.

Espoon kunnianhimoinen ja tärkeä tavoite saavuttaa hiilineutraalius lipsuu kaavan myötä entistä kauemmaksi – jos kaava joskus hyväksytään. Tavoitteen saavuttamiseen on enää kymmenen vuotta.

Luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen kaava ei pysty vastaamaan. Esityksestäni lautakunta hyväksyi kaavaan joukon maakunnallisesti arvokkaiksi todettuja suojelualueita, mutta jätti toisen joukon hyväksymättä. Näillä olisi pieniltä osin voitu tasata kaavan haitallisia luontovaikutuksia.

Miltei kaikki tekemäni esitykset luonto- ja virkistysalueille rakennettavien pientaloalueiden supistamisesta kaatuivat. Sen sijaan lautakunta lisäsi pientaloasutusta luonto- ja virkistysalueiden kustannuksella. Vihreät jäivät ilman muiden ryhmien tukea lähes kaikissa äänestyksissä – niitä oli kymmeniä.

Tässä muodossaan POKE on uhka Espoon kestävälle kaupunkikehitykselle.

Yleiskaavan pitäisi katsoa tulevaisuuteen, vuoteen 2050. Sen sijaan se toistaa vanhoja, huonoja ratkaisuja lisäämällä kaupunkirakenteen hajautumista.

Lopputulos: lisää Nurmijärveä Espooseen.

Jos POKE toteutuu, se vaikeuttaa tärkeiden lähipalvelujen toteuttamista, toimivan joukkoliikenteen järjestämistä ja nostaa teiden ja muun infran rakentamisen kustannuksia asukasta kohden merkittävästi. Puhumattakaan menetettävistä luontoalueista.

Arvioni on, että lautakunnan enemmistön tekemät huononnukset ovat niin radikaaleja, että kaava ei kestä oikeuskäsittelyjä, joita se väistämättä synnyttää.

Jo luonnosvaiheessa esimerkiksi Uudenmaan ELY-keskus kritisoi kaavaa vanhentuneeksi ja huomautti, että laajat pientaloalueet eivät vastaa valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita.

Näitä ohjeita lautakunnan enemmistö ei kuunnellut vaan toimi päinvastoin ja muokkasi kaavaa vielä huonompaan suuntaan.

Kaavasta tuli murheellinen katastrofi. Ilmoitin jo jättäväni joukon eriäviä mielipiteitä.

Yksi vastaus artikkeliiin “Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaava: Mikä meni pieleen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s