Tapaus Madeluoto

Tapaus Madeluoto

Espoon ja Helsingin rajalla, keskellä Laajalahtea ja Laajalahden Natura-alueen laidalla, sijaitsee pieni mutta arvokas luontokohde: arviolta 0,3 hehtaarin kokoinen Madeluoto.

Se on ollut pitkään tärkeä pesäpaikka uhanalaiselle naurulokille, mutta ne näyttävät kuitenkin hylänneen sen viime vuosina, tai pesineen siellä vain satunnaisesti. Syytä muutokseen ei tunneta.

Madeluodon suojelutilanne on ollut mutkikas.

Pienestä koostaan huolimatta luodolla on viisi omistajaa: Espoon ja Helsingin kaupungit, Metsähallitus sekä Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät omistavat kukin pienet osuudet. Seurakuntayhtymät ovat myös tehneet esityksen oman kaistaleensa suojelusta eli pian Madeluoto on kokonaisuudessaan suojelun piirissä.

Vajaa puolet luodon pinta-alasta kuuluu Laajalahden Natura-alueeseen, jota hallinnoi Metsähallitus. Helsingin kaupunginhallitus päätti tammikuussa, että kaupunki aikoo perustaa omistamalleen maa- ja vesialueelle Madeluodolla 0,13 hehtaarin laajuisen luonnonsuojelualueen.

Nyt on Espoon vuoro: ympäristölautakunta päättänee kokouksessaan 16.4. miltei mikroskooppisen pienestä (mutta aivan tärkeästä) 0,035 hehtaarin suojelualueen perustamisesta Madeluodolle ja sen vesialueelle.

Pieni vaan ei vähäpätöinen päätösasia!

Suojelu tarjoaa naurulokille ja muulle linnustolle paremmat mahdollisuudet häiriöttömään pesintään Madeluodolla. Yhtenä rauhoitusmääräyksenä esitetään maihinnousun kieltämistä lintujen pesimäaikana 1.4.–15.8. Tähän mennessä luodolle on voinut nousta periaatteessa luvallisesti, jos ei ole astunut Naturan rajan yli.

Muutaman muun aktiivisen ohella olen vaihtanut viestejä ja kiirehtinyt suojelualueen perustamista niin Helsingin kuin Espoon ympäristökeskusten kanssa vuonna 2018 ja 2019. Uskon, että ympäristölautakunta hyväksyy esityksen suojelualueen perustamisesta.

Seuraavassa vaiheessa asia etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn ja sieltä Uudenmaan ELY-keskukselle, joka tekee päätöksen suojelualueen perustamisesta.

EDIT 20.4.2020: Ympäristölautakunta hyväksyi esityksen suojelualueen perustamisesta 16.4.2020 pidetyssä kokouksessa. Tarkennettu Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien omistusta sekä heidän omistamansa osuuden suojelutilannetta.

8da8ec3c-5296-4432-959e-9e2432100450
(Kuva: Jere Salminen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s