Valtuustopuhe luonnon monimuotoisuudesta: 100 000 euron lisärahoitus on hyvä alku

Valtuustopuhe luonnon monimuotoisuudesta: 100 000 euron lisärahoitus on hyvä alku

Valtuustopuheeni vuoden 2020 talousarvion ja taloussuunnitelman hyväksymisen yhteydessä 4.12.2019:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Kiitos asianosaisille siitä, että neuvottelusopimukseen saatiin mukaan pieni mutta tärkeä rahasumma luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Jätin raha-asia-aloitteen Espoon niittyjen ja perinnebiotooppien hoitamisesta, sillä niityt ovat keskeinen osa kaupungin viheralueita ja viherrakennetta. Ne ovat biodiversiteetiltään eli elonkirjoltaan monipuolisia alueita, joilla on tärkeä osa asukkaiden virkistyksessä ja luontosuhteen vahvistamisessa. Silti niityt usein mielletään ”joutomaaksi”, arvottomiksi.

Niityt ovat tärkeitä: ne ylläpitävät hyönteisten monimuotoisuutta sekä pölytystä ja ravinteiden kiertoa. Monimuotoisen pieneliöstön merkitys ekosysteemien toiminnalle ja sen seurauksena ihmisen olemassaololle ja hyvinvoinnille on huomaamaton – ja äärimmäisen suuri.

Etelä-Suomessa esimerkiksi tuoreet niityt, kedot, kosteat niityt ja tulvaniityt ovat äärimmäisen uhanalaisia luontotyyppejä. Niityt ja kedot ovat vähentyneet, ja samalla hyönteiset. Ne tuottavat meille ekosysteemipalveluita, joiden arvo on mittaamaton.

Raha-asia-aloitteellani oli sekin ilmi lausuttu tarkoitus, että Espoossa etsittäisiin keinoja lisätä biodiversiteetiltään rikkaiden niittyjen määrää rakennetussa kaupunkiympäristössä. Tähän voi laskea mukaan katot. Parhaillaan on aloitteestani tekeillä Espoon viherkattosuunnitelma ja suureksi ilokseni viherkattoja on alkanut näkyä asemakaavoissa.

Hyvät valtuutetut,

Tänään on julkistettu Euroopan ympäristöviraston raportti Euroopan luonnon ja ympäristön tilasta. Sen mukaan pientä edistystä on havaittavissa, mutta elonkirjo hupenee hälyttävästi. Suunnanmuutos vaatii tuhannesti nykyistä enemmän työtä.

YK on nimennyt alkavan vuosikymmenen ekosysteemien ennallistamisen vuosikymmeneksi. Tätä talousarvion ylimääräistä 100 000 euron summaa pienessä Espoossa voi ajatella pelinavauksena. Ensi vuonna sitten paljon enemmän.

Yksi vastaus artikkeliiin “Valtuustopuhe luonnon monimuotoisuudesta: 100 000 euron lisärahoitus on hyvä alku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s