Luonnonsuojelu ei kiinnosta kaavoittajaa – tapaus Uusimaa-kaava 2050

Espoon kaupunginhallitus antoi 27. toukokuuta 2019 lausunnon ns. Uusimaa-kaava 2050:stä eli lähes koko Uudenmaan alueen kattavasta Helsingin seudun vaihekaavasta, jonka tähtäin on vuodessa 2050. Jos ja kun Uusimaa-kaava saa lainvoiman, se kumoaa alueen kaikki voimassa olevat ja lainvoimaiset maakuntakaavat eli ohjaa merkittävällä tavalla yksityiskohtaisempaa kaavoitusta.

Espoo halusi toukokuisessa lausunnossaan mm. poistaa tai pienentää luonnonsuojeluun Espoossa varattavia alueita. Vihreille tämä ei käynyt, ja Tiina Elon esityksestä lausuntoa muokattiin siten, että poistettavaksi esitettäville alueille osoitetaan korvaavat viher- tai suojelualueet yhteistyössä Uudenmaan liiton ja Espoon kanssa. Tämä erinomainen lisäys hyväksyttiin kaupunginhallituksessa yksimielisesti. Tärkeän torjuntavoiton myötä piti käydä niin, että vaikka jotain suojeltavaa menetettäisiin, tilalle saataisiin muuta suojeltavaa.

Paitsi että näin ei käynyt. Päätöksestä tuli lopulta surullinen esimerkki siitä, miten demokraattisesti tehtyä päätöstä pidetään pilkkana.

Kaupunginhallitus käsitteli samaa Uusimaa-kaavaa uudestaan 6. marraskuuta 2019 antamalla siitä Espoon muistutuksen. Tässä vaiheessa kävi ensinnäkin ilmi, että poistettavaksi esitettäville suojelualueille ei ollut esitetty korvaavia suojelualueita. Aiemman lausunnon mukaan näin olisi yksiselitteisesti pitänyt tapahtua.

Espoo tietenkin halusi poistaa tai pienentää suojelumerkintöjä ja vetosi siihen, että ”epätasalaatuisen ja puutteellisen inventointitiedon vuoksi uusia luonnon kannalta tärkeitä alueita tulisi osoittaa ensisijaisesti muilla kuin suojelumerkinnöillä”. Tälle väitteelle ei ole järjellisiä perusteita. Kyseiset kohteet oli valittu suojelukohteiksi siksi, että Uudenmaan liiton käyttämä konsultti Faunatica on arvioinut ne useiden eri lähteiden perusteella riittävän arvokkaiksi.

Espoo vaati esimerkiksi maakunnallisesti merkittävän Miilukorven alueen suojelumerkinnän ”tarkistamista” eli pienentämistä. Miilukorven luontotiedot ovat seuraavista lähteistä:

1_miilukorpi

Myöskin maakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltu Karhusuon alue sai kyytiä sillä perusteella, että ”sekä voimassa olevassa että vireillä olevassa yleiskaavassa alueelle on osoitettu rakentamista” – kurja kehäpäätelmä jo itsessään. Sitä paitsi mainittu vireillä oleva Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaava on vasta tulossa poliittiseen päätöksentekoon eikä siihen siksi voida vedota tässä vaiheessa.

Karhusuon luontotietoa on koottu seuraavista selvityksistä:

2_karhusuo.png

Vihreät esittivät kaupunginhallituksessa Henna Partasen johdolla, että Espoo ei esittäisi heikennyksiä mm. yllä mainittuihin Miilukorven ja Karhusuon alueisiin ja että Espoon perustelut suojelumerkintöjen poistamiselle eivät ole kestävät. Vihreiden esitykset kaatuivat äänin 10–5 (Vihreät 3, SDP 2) – surullinen esimerkki siitä, miten vähän luontoarvot lopulta kiinnostavat eri poliittisia ryhmiä, erityisesti kokoomusta. Kauniit puheet riittävät!

Tämän onnettomuuden lisäksi mitään korvaavia alueita ei siis ollut valmisteltu, vaikka kaupunginhallitus oli sitä edellyttänyt yksimielisesti hyväksytyssä lausunnossaan. Se, että näin ei lopulta tehty, on vastuutonta venkoilua Espoon kaupungin viranhaltijoilta. Päättäjien on voitava luottaa siihen, että päätökset pitävät. Tällaisilla törkeillä tempuilla rapautetaan demokratiaa. Espoossa sille oli mahdollista saada vieläpä kaupunginhallituksen selvän enemmistön tuki. Aplodit asianosaisille.

Luonnon monimuotoisuuden huvetessa ja lajikadon kiihtyessä on yhä tärkempää turvata nykyiset luontoarvoiltaan tärkeät alueet ja niiden kytkeytyneisyys sekä lisätä luonnonsuojelulle varattua pinta-alaa – nyt Espoo toimii päinvastoin.

Tämä kaikki antaa äärimmäisen huonon lähtökohdan virellä olevalle Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavatyölle. Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee tätä ns. POKE-kaavaehdotusta ensimmäisen kerran ensi keskiviikkona.

Kunnioitetaanko lautakunnan päätöksiä vaikka ne eriäisivät kaavoittajan toiveista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s