Lisää rahaa Espoon niittyjen ja perinnebiotooppien hoitoon

Kaupunginvaltuutetuilla on mahdollisuus tehdä ns. raha-asia-aloitteita tulevan vuoden talousarvioon. Näitä aloitteita käsitellään talousarvioneuvotteluissa, jossa ne joko tulevat hyväksytyiksi tai hylätyiksi, eli rahaa myönnetään tai ei myönnetä.

Olen tehnyt aiemmin tällaisen aloitteen Suvisaariston Bergöön rakennettavasta lintutornista. Se on edennyt hitaasti mutta hyvin: tornia alettaneen vihdoin rakentaa tänä vuonna. Viime vuonna tein myöskin hyväksytyn aloitteen huonokuntoisen Loojärven kunnostussuunnitelman laatimiseksi.

Tänä vuonna jätin raha-asia-aloitteen siitä, että Espoon niittyjen ja perinnebiotooppien hoitamiseen varattaisiin 40 000 euron lisärahoitus. Tavoitteenani on myös lisätä tietoisuutta siitä, miten olemassaolevassa kaupunkirakenteessa voitaisiin lisätä niittyalaa. Aloitetta käsitellään tulevana syksynä.

Tässä aloite kokonaisuudessaan:

Raha-asia-aloite: Espoon niittyjen ja perinnebiotooppien hoitaminen

Niityt ovat keskeinen osa kaupungin viheralueita ja viherrakennetta. Ne ovat biodiversiteetiltään monipuolisia alueita, joilla on usein myös tärkeä rooli asukkaiden virkistyksessä ja luontosuhteen vahvistamisessa. Niityt ylläpitävät erityisesti monien hyönteisten monimuotoisuutta, sekä pölytystä ja ravinteiden kiertoa. Monimuotoisen pieneliöstön merkitys ekosysteemien toiminnalle ja sen seurauksena ihmisen olemassaololle ja hyvinvoinnille on äärimmäisen tärkeä.

Suomen luontotyyppien uhanalaisuus 2018 -raportista ilmenee, että Etelä-Suomen perinnebiotoopeista esimerkiksi tuoreet niityt, kedot, kosteat niityt ja tulvaniityt ovat äärimmäisen uhanalaisia luontotyyppejä. Niityt saavat vahvistusta siitä, että niitä hoidetaan ja estetään mm. umpeenkasvua. Hoidettujen kohteiden luontoarvot ovat säilyneet hoitamattomia kohteita paremmin.

Esitän raha-asia-aloitteena, että vuoden 2020 talousarvioon varataan erillinen 40 000 euron määräraha Espoon niittyjen ja perinnebiotooppien hoitamiseen sekä koulutuksen antamiseen siihen, miten biodiversiteetiltään rikkaita elinympäristöjä (niittyjä) voitaisiin tuottaa lisää jo rakennettuun kaupunkiympäristöön.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s