Koska Espoon katot alkavat vihertää?

YLE uutisoi Helsingin viherkatoista maanantaina. Uutisen mukaan ”Helsingin katot alkavat viimein vihertää” ja siinä kerrotaan Helsingin kaksi vuotta sitten hyväksymästä viherkattolinjauksesta. Se ei kuitenkaan ole toteutunut kuin vähäisiltä osin: kahdeksasta toimenpiteestä viisi on edelleen toteuttamatta.

Jätin viime syksynä valtuustoaloitteen Espoon viherkattosuunnitelman laatimisesta. Aloitteeseen annetussa vastauksessa mm. todettiin seuraavaa: ”Kaupunkisuunnittelukeskuksen on tarkoitus käynnistää yhdessä rakennusvalvonnan ja tilapalveluiden kanssa viherkattoihin liittyvä selvitys. Selvityksessä tutkitaan, millä tavalla viherkattojen rakentamista voidaan edistää siten, että se on taloudellisesti ja muut näkökohdat huomioon ottaen järkevää. Selvitys viedään sen valmistuttua kaupunkisuunnittelulautakunnan ja rakennuslautakunnan käsittelyyn.”

Valitettavasti selvityksen käynnistyminen lykkääntyi suunnitteluun varattujen määrärahojen puutteessa. Sain kuitenkin tiedon, että selvitys on tarkoitus käynnistää ”tämän syyskauden lopulla” eli arvatenkin sangen pian.

Tähän mennessä viherkattoja ei ole aivan yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta rakennettu Espoossa käytännössä lainkaan, vaikka viherkattojen hyötyjä ovat tutkimustiedon mukaan mm. kattopinnan pidendynyt käyttöikä, energiansäästö paremman eristävyyden ja viilentävän vaikutuksen ansiosta, hulevesien imeytyminen ja hulevesipiikkien halllinta sekä ilmanlaadun paraneminen. Lisäksi kaupunkivihreä tasaa lämpötiloja ja ehkäisee lämpösaarekeilmiötä.

Kaavamääräyksiin ei ole Espoossa tietääkseni kirjattu vielä kertaakaan muotoilua, joka velvoittaisi rakentamaan viherkattoja. Helsingissä on toisin: viherkattojen rakentamiseen velvoittavaa kaavamääräystä on käytetty useissa suurissakin hankkeissa eri puolilla kaupunkia. Espoossa kaavamääräykset usein muotoillaan viherkatot salliviksi, ilman velvoitetta. Tämä sinänsä hyvä tapa on tarkoittanut käytännössä sitä, että viherkattoja ei ole syntynyt kuin muutamaan yksittäiseen ja merkitykseltään vähäiseen kohteeseen.

Tavoitteenani on, että viherkattosuunnitelman laatiminen tarkoittaisi käytäntöjen muuttumista ja viherkattojen rakentumista myös Espooseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s