Valtuustopuhe Espoon hiilineutraaliustavoitteesta

Kaupunginvaltuusto kokoontui päättämään vuoden 2019 talousarviosta ja -suunnitelmasta 5.12.2018. Alla tässä kokouksessa pitämäni puheenvuoro:

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

”Päästöjä vähentäviä ratkaisuja on käytettävissä paljon enemmän kuin mitä tarvitaan päästöjen rajaamiseen halutulle tasolle.” Tämän toiveikkaan tiivistyksen esitti Sitran Oras Tynkkynen Espoon Vihreiden ilmastoillassa marraskuussa.

Ilmastopaneeli IPCC:n julkistaman raportin valossa optimismille on todella tilausta. Tutkijoiden jakama ymmärrys on, että ilmaston lämpeneminen on pysäytettävä 1,5 asteeseen.

Olemme Espoossa asettaneet valtavan kunnianhimoisen tavoitteen hiilineutraaliudesta 2030 mennessä, siis vähennämme päästöjä 80% verrattuna vuoteen 1990 ja kompensoimme loput 20%.

Tällä hetkellä Espoon päästöt ovat vuoden 1990 tasoa korkeammat.

Espoolla on kuitenkin hyvät eväät onnistua ilmastotyössä. Kaupunkiorganisaatiossamme on osaamista ja teemme paljon yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Tarvitsemme hyvää ilmastotyön johtamista, jotta hiilineutraaliustavoitteeseen sitoudutaan koko kaupungin tasolla.

Espoon ilmastotyö perustuu vielä pitkälti toiveisiin siitä, että Fortum tuottaa kaukolämpöä hiilineutraalisti hiukan yli kymmenen vuoden kuluessa – sekä siitä, että sähköautoilu kasvaa räjähdysmäisesti.

Hiilineutraaliustavoitetta ei kuitenkaan saavuteta vain muutamalla toimenpiteellä. Esimerkiksi Helsingin päästövähennysohjelmassa niitä on yli 140.

Ilmastotyö vaatii meiltä päättäjiltä konkreettisia tekoja ja myös esimerkin näyttämistä. Valinnat on tehtävä oikeaan tietoon perustuen. Me tarvitsemme kunnolliset laskelmat ja arviot eri toimilla saavutettavista vähennyksistä sekä keinoista hiilinielujen kasvattamiseen.

Valtuutettu Inka Hopsun johdolla talousarvioneuvotteluissa talousarvioon hyväksyttiin tärkeä lisäys: kaupunginhallituksen päätettäväksi laaditaan ensi vuoden aikana skenaariot päästövähennyksistä sekä toimenpiteet, joilla hiilineutraaliuteen päästään. Kestävä Espoo -ryhmässä ja ympäristölautakunnassa tehdään jo arvokasta työtä.

Hyvät valtuutetut,

Hiilineutraalius edellyttää päästötöntä kaukolämpöä. Liikenne on saatava nopeasti sähköiseksi. Luonnon monimuotoisuus on pystyttävä turvaamaan lisäämällä suojelualueita, ja myös metsien merkitys hiilinieluina on huomioitava. Kaupungin hankintoihin on otettava keskeisenä mukaan ilmastonäkökulma.

Etenkin kaupunginjohtajan mutta myös kaupungin johtavien viranhaltijoiden ja täällä olevien nykyisien ja tulevien kansanedustajien ja mahdollisten euroedustajien harteille jää vaikuttaminen valtioon ja Euroopan unioniin.

Meillä on oikea suunta, mutta vauhti on vielä aivan liian hidas. Espoo tarvitsee ilmastotyöhön kaiken mahdollisen tuen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s