Soukanniemen asemakaava haudattiin

Kaupunkisuunnittelulautakunta hylkäsi keskiviikkona pidetyssä kokouksessa Soukanniemen asemakaavan, joka ei siis etene nähtäville. Käytännössä kaava haudattiin määräämättömäksi ajaksi.

Soukanniemi on merellinen, hyvin väljästi rakennettu alue, jonka luontoarvot ja kulttuurihistorialliset arvot ovat suuret. Alueella asuu noin 170 henkilöä. Mikäli kaava olisi hyväksytty, asukasmäärä olisi kasvanut tuhanteen ja alueen luonne olisi muuttunut voimakkaasti eikä suinkaan suotuisasti. (Hesarikin tarttui aiheeseen ennen kokousta, kerran ja toisenkin.)

Tiivistän omat näkemykseni kaavan suurimmista ongelmista kolmeen kohtaan:

1) Soukanniemen luontoarvot ilmenivät luontoselvityksen perusteella hyvin monipuolisiksi. Kaavassa esitetty rakentaminen olisi aiheuttanut niille peruuttamatonta haittaa. Uusien tielinjauksien avaaminen ja nykyisten leventäminen ja toisaalta uusien ulkoilureittien (tai -väylien) raivaaminen Fridheminkallioon ja Moisinniemeen olisi pahentanut tilannetta entisestään.

2) Kaavan toteuttaminen olisi hajauttanut kaupunkirakennetta. Yli 800 uuden asukkaan asuinalue vaikeasti saavutettavassa ”pussinperässä”, jopa viiden kilometrin päässä tulevasta Soukanniemen metroasemasta ja vailla mitään palveluita, ei edusta kestävää kaupunkisuunnittelua.

3) Kaavan toteuttaminen olisi aiheuttanut arvioiden mukaan miljoonien eurojen kustannukset, sillä infran eli teiden ja vesihuollon rakentaminen olisi maankäyttö- ja rakennuslain mukaan langennut kaupungille.

Kannatin kaavan hylkäämistä lautakunnan ylivoimaisen enemmistön tavoin. Kaikki ryhmät yhtä lukuunottamatta olivat yksimielisesti hylkäämisen kannalla, mutta kokoomus äänesti hylkäämistä (1), kaavan hyväksymistä (2) ja tyhjää (2).

Päätös hylkäämisestä ei ollut minulle helppo. Jos lautakunta olisi onnistunut löytämään esille tulleet näkökulmat huomioivan muotoilun kaavan palauttamiselle uuteen valmisteluun, olisin voinut sitä tukea. Tällä ajatuksella Vihreä ryhmämme valmistautui kokoukseen, mutta vähitellen kävi ilmeiseksi, että hankkeella ei ollut realistisia mahdollisuuksia toteutua.

Mitä seuraavaksi? Kaava uinuu todennäköisesti haudan rauhassa pitkään, mutta epäilemättä se tuodaan jossain vaiheessa taas lautakunnan päätettäväksi, yhtenä kokonaisuutena (mieluummin ei) tai kahdessa tai useammassa osassa (toivottavasti).

Lautakunnan on päästävä asettamaan kaavan tavoitteet ja lähtökohdat. Tämä vaihe jäi nyt kokonaan välistä ja se oli yksi syy sille, että kaava pitkällisen suunnittelun päätteeksi kaatui. Mahdollisen uuden kaavan tavoitteena pitäisi olla maltillinen, alueen luonto- ja kulttuurihistoriallisia arvoja sekä vuosikymmenien aikana rakentunutta identiteettiä kunnioittava kevyt täydennysrakentaminen, jossa uusien asukkaiden määrä on vain pieni osa nyt tavoitellusta.

Toimivan ratkaisun löytäminen on kuitenkin poikkeuksellisen vaikeaa, kuten keskiviikon kokous opetti. Oman ikävän lisän tuo se, että osa asukkaista on toivonut Soukanniemen täydennysrakentamista. Heidän odotuksensa jatkuu toistaiseksi.

3 vastausta artikkeliin “Soukanniemen asemakaava haudattiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s