Valtuustopuhe lähimetsistä

Puheeni kaupunginvaltuuston kokouksessa 19.3.2018, jossa käsiteltiin valtuustoaloitetta koulujen, varhaiskasvatuksen ja vanhusten asumispalveluyksikköjen tärkeiden lähiluontokohteiden selvittämisestä:

Valtuustoaloitteen kohteena oleva asia on pääosin selvitetty vuonna 2013 tehdyssä kyselyssä ja seuraavana vuonna julkistetussa raportissa, joka koskee Espoon koulujen ja päiväkotien lähimetsiä. Kiitos kuitenkin valtuutettu Saramäelle aloitteen tekemisestä. Lähimetsistä ja lähiluonnosta on tärkeää keskustella täällä valtuustossakin.

Vihreät ovat tehneet vuosien saatossa paljon työtä tärkeiden lähimetsien turvaamiseksi niin Keskuspuistossa kuin Hanikassa, Suomenojalla ja paljon paljon aikaisemmin esimerkiksi Villa Elfvikissä.

Lähimetsien kohtalo ratkaistaan etenkin kaavoituksessa, missä on usein haasteena se, että sinänsä oikein kannatettava kaupunkirakennetta tiivistävä kaavoitus kohdistuu turhan herkästi viheralueille. Esimerkkinä voi mainita Keskuspuiston nakertamisen, tai vaikka Hanikan: lähimetsänä ja tärkeänä ulkoilualueena sekä luontokohteena toimivaan metsään yritettiin viime valtuustokaudella kaavoittaa asumista, vaikka paikka on jo sijaintinsakin perusteella huono kohde täydennysrakentamiselle.

”Lähimetsät ovat päiväkodeille ja kouluille tärkeitä oppimisympäristöjä. Lähellä koulua tai päiväkotia sijaitsevat metsät ovat keskeinen osa monen yksikön toimintaa – arkea ja juhlaa. Metsät ovat oppituntien kohteita ja aiheita. Niihin suuntautuvilla retkillä luodaan pohjaa kestävälle luontosuhteelle ja henkiselle hyvinvoinnille, asioille joista tulevaisuuden Espookin hyötyy monin tavoin.”

Tämä oli lainaus kyseisestä Tärkeät lähimetsät -raportista ja sen keskeisestä viestistä. Muistamisen arvoinen tieto on sekin, että lähellä olevaa metsää käytetään säännöllisesti. Kun etäisyys lähimetsään kasvaa, siitä ei enää ole samalla tavalla hyötyä esimerkiksi opetustilana, leikkipaikkana tai tarkkailun ja tutkimisen kohteena.

Valitettavasti Tärkeät lähimetsät -raportti ei ole saanut sen ansaitsemaa huomiota. Saramäen aloitteeseen annetussa vastauksessakin todetaan, että kaikkea kyselyssä saatua tietoa ei ole toistaiseksi pystytty hyödyntämään täysipainoisesti suunnittelussa. Tästä syystä esitän seuraavan toivomuksen: ”Valtuusto toivoo, että Tärkeät lähimetsät -selvityksen tulokset huomioidaan kaavoitustyössä siten, että kouluille ja päiväkodeille erityisen tarpeelliset lähimetsät pyritään turvaamaan mahdollisimman monipuolisina.”

Tämä toivomukseni hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s