Valtuusto päättää Lahdenpohjan asemakaavasta ja vegaanisesta kouluruoasta

Kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina 22. tammikuuta päättämään Laajalahden Natura-alueen liepeillä olevasta Lahdenpohjan asemakaavasta sekä valtuutettu Henna Partasen tekemästä vegaanista kouluruokaa koskevasta aloitteesta.

(Kokouksen asialistalla on myös mm. Espoon kunnianarvoisan kaupungintalon kohtalo. Lyhyesti: kannatan rakenteiltaan hyväkuntoisen talon säilyttämistä.)

Vegaaninen kouluruoka on oikein toteutettuna yhtä ravitseva kuin ei-vegaaninenkin, ja aloitteeseen annetun vastauksen mukaan vegaaniruokaa on mahdollista tuottaa samalla hinnalla kuin muutakin kouluruokaa alkuvuodesta 2018 alkaen – siis jo nyt. Mahdollisen ruokajuoman tuoma lisäkustannus on koko kaupungin tasolla täysin marginaalinen eli siihen vegaaniruoan tarjoaminen ei voi kaatua. Terveydellisiä syitä vastustaa aloitetta ei siis ole, eikä oikein taloudellisiakaan.

On erittäin huono asia, että heille, jotka jo noudattavat vegaanista ruokavaliota, ei ole Espoossa tarjolla kunnon kouluruokaa muuten kuin lääkärintodistuksella. Henna Partasen aloite on hyvä, mutta siihen annettu vastaus on huono. Vastausta pitäisi muuttaa niin, että vegaaninen kouluruoka sallitaan haluaville.

Lahdenpohjan asemakaavan tarkoitus on pohjimmiltaan yksinkertainen: kaavoittaa Kehä I ja tulevan Raide-Jokerin (eli Espoon ensimmäisen sporan!) reitti kehätien rinnalle, ja osoittaa luonnonsuojelualueet suojavyöhykkeineen sekä liito-oravien ekologiset yhteydet. Villa Elfvikille ja Villa Heinolle osoitetaan pieni määrä rakennusoikeutta.

Raide-Jokerin toteuttamisella on lieviä haitallisia luontovaikutuksia: Elfvikin vanhan metsän reuna-aluetta jää pieni pala raiteen alle. Olennaista kuitenkin on, että niin ympäristöministeriö, ympäristökeskus, Uudenmaan ELY-keskus kuin Metsähallitus puoltavat kaavaa. Samat tahot vastustavat lähinnä joidenkin kokoomuksen edustajien haaveita Kehä I:n ja Raide-Jokerin vieressä kulkevan rinnakkaistien toteuttamista.

Asemakaavan käsittelyyn liittyvä ”ongelma” liittyy tämän rinnakkaistien hylkäämiseen: Ruukinrannan alueelta kuljetaan jatkossa Kurkijoentien risteyssillan kautta, mikä hidastaa autoliikennettä vähäisesti. Asiasta kiisteltiin niin kaupunkisuunnittelulautakunnassa kuin kaupunginhallituksessa, joissa luontoarvot huomioiva kanta onneksi voitti.

Rinnakkaistie on mahdoton. Sitä vastustavien asiantuntijatahojen mukaan haitalliset vaikutukset luontoarvoihin olisivat liian suuret. Rinnakkaistien toteuttaminen edellyttäisi lisäksi luonnonsuojelulain 49 §:n mukaista poikkeamislupaa, jota ei ole luvassa.

Kaupungin viranhaltijat neuvottelivat ympäristöministeriön kanssa kompromissin, jossa Ruukinrannan liikenne ohjataan Kurkijoentien risteyssillan kautta ja näin minimoidaan haitalliset vaikutukset valtakunnallisesti merkittäviin suojeluvarauksiin.

Ratikka kulkee, luonto voittaa ja autollakin pääsee. Kaikkien pitäisi olla tyytyväisiä.

On silti mahdollista, että valtuustossa kuullaan maanantain vaatimuksia rinnakkaistien toteuttamisesta. Olisi suuri onnettomuus, jos valtuuston enemmistö valitsisi tämän kannan. Se tarkoittaisi kaavan viemistä oikeuskäsittelyyn ja käytännössä varmaa tappiota sekä Raide-Jokerin mahdollista viivästymistä – kestämättömän, luontoarvoille haitallisen tielinjauksen vuoksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s