Valtuustopuhe viherkatoista Espoossa

Jätin syyskuussa valtuustoaloitteen viherkattosuunnitelman laatimiseksi Espoossa. Viherkattorakentamisen lisäämisellä on mahdollista tehdä kaupunkiympäristöstä viihtyisämpää, hallita hulevesiä, parantaa ilmanlaatua ja edistää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta.

Aloite käsiteltiin ja hyväksyttiin tänään valtuustossa, jossa pidin seuraavan puheenvuoron:

Hyvät valtuutetut, arvoisa puheenjohtaja,
ensinnäkin kiitokset kaikille viherkattosuunnitelmaa koskevan aloitteeni allekirjoittajille sekä viranhaltijoille, jotka valmistelivat siihen vastauksen.

Viittasin aloitteessa Ilmatieteen laitoksen tekemään raporttiin vuodelta 2013, jossa todettiin, että viherkattojen tuottamat yksityiset ja julkiset hyödyt ovat ilmeisen positiivisia. Näitä hyötyjä ovat esimerkiksi kattopinnan pidentyvä käyttöikä, energiansäästö, hulevesien imeytyminen ja ilmanlaadun paraneminen, kun pienhiukkasia sitovaa kasvillisuutta on enemmän.

Voi hyvin myös ajatella, että vaikkapa perhosniitty kerrostalon, paikoitushallin tai kauppakeskuksen katolla betoniviidakon keskellä edistää pienessä mittakaavassa luonnon monimuotoisuutta.

Kaupunkimme tiivistyy kovaa vauhtia, ja olemme lisäksi Espoo-tarinassa asettaneet kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi vaaditaan suuria ja vähän pienempiäkin toimia, joihin tämä viherkattoasia lukeutuu.

Vastaus aloitteeseeni on lyhyt ja olisi se ehkä voinut olla innostuneempikin, mutta on joka tapauksessa hienoa, että kaupunkisuunnittelukeskus käynnistää yhdessä rakennusvalvonnan ja tilapalveluiden kanssa viherkattoihin liittyvän selvityksen.

Tarvittaessa oppia viherkattoasiassa voi myös hakea Helsingistä, jossa on laadittu viherkattostrategia. Sitran tukemassa Peloton Innovation Camp -hankkeessa puolestaan on pohdittu viherkattorakentamisen tarjoamia mahdollisuuksia yritystoiminnalle: Espoossa rakennetaan paljon ja tämä voisi hyvinkin tarjota tilaisuuden yritykselle, joka tarjoaa viherkattosuunnittelua, -rakentamista ja elinkaaren aikaista huoltoa, myös täydennysrakentamisen kohteissa.

Lopuksi esitän toivomuksen: Valtuusto toivoo, että kaupunkisuunnittelukeskus käynnistää viherkattoihin liittyvän selvityksen mahdollisimman pian ja tutkii selvitystyön yhteydessä myös mahdollisuutta toteuttaa viherkattorakentamisen pilottihankkeita yhteistyössä esimerkiksi Aalto-yliopiston kanssa.

Toivottavasti kaupunkisuunnittelukeskuksen selvitys toteutetaan pian ja viherkattorakentamista päästään edistämään nykyistä vauhdikkaammin!

Yksi vastaus artikkeliiin “Valtuustopuhe viherkatoista Espoossa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s