Espoonkartanon alue muuttuu – Holkenin ja Mynttilän kaavoissa ongelmia

3.3.2017 Kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli kokouksessaan 2. maaliskuuta neljää suurta asemakaavaa, joista kolme – Mynttilä, Holken ja Finnsinmäki – sisältää yhdessä merkittävän määrän uutta pientalorakentamista. Lisäksi käsiteltiin Espoonkartanonmäen kaavaa, joka on käytännössä vanhan Espoon kartanon suojelukaava ja pääpiirteissään kelpo.

Kaavoja on valmisteltu kymmenisen vuotta, ja lautakunnalle esitettyjen arvioiden mukaan niiden toteuttamisesta jää tulojen jälkeen kaupungin maksettavaksi noin neljän miljoonan euron kulut: infran rakentaminen on kallista ja sitä joudutaan tekemään paljon etenkin Holkenin ja Mynttilän pääosin neitseelliseen maastoon.

Tämä oli yksi tärkeä syy sille, että esitin Mynttilän ja Holkenin kaavojen palauttamista uuteen valmisteluun. Päätös oli vaikea, sillä kauan kestänyt valmistelu ja kaupungin käymät neuvottelut painavat nekin “vaakakupissa”. Ihan kevyin perustein ei voi jyrätä pitkää ja vaikeaakin pohjatyötä.

Holkenin ja Mynttilän merkittävä ongelma on talouden lisäksi se, että ne eivät luontevasti liity mihinkään olevaan kaupunkirakenteeseen. Niitä on suunniteltu Kauklahden palveluihin tukeutuviksi, mutta ne ovat kaukana näistä palveluista. Joukkoliikennettä ei ole eikä tule, sillä kaava-alueet halkaisevalle mutkaiselle ja kapealle tielle ei mahdu busseja.

Pitkän valmistelun aikana on käynyt niin, että kaavojen peruslähtökohdat ovat auttamattomasti vanhentuneet. Kaavojen vaikutus on kaupunkirakennetta hajauttava. Lisäksi parhaillaan laaditaan Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavaa, johon nämä kaavat olisi ollut luontevaa sitoa.

Kirjoitin palautuksen perusteluissani myös näin: “Suunnittelun lähtökohdaksi on otettava kaupungin kustantaman infran merkittävä keventäminen, jolloin voi olla mahdollista löytää kaavataloudellisesti toimiva ratkaisu vähentämällä rakentamista vastaavasti. Tällöin myös rakentamisen, luontoarvojen ja kulttuurihistoriallisten arvojen suhdetta voidaan arvioida uudelleen.”

Lautakunta äänesti esitykseni Holkenin ja Mynttilän palauttamisesta nurin selvin äänin 10-3 ja 9-4. Seuraavaksi kaavoja käsittelee kaupunginhallitus ja lopulta ne hyväksyy, tai on hyväksymättä, valtuusto.

Kauklahdenväylän kupeessa sijaitsevan Finnsinmäen kaava oli näistä pientalokaavoista vähiten ongelmallinen ja sitä en vastustanut, sillä kyse oli selvemmin olemassaolevan pientaloalueen täydennysrakentamisesta.

Tein kuitenkin esityksen, jolla kiirehditään Kauklahden ja Mankin suuntaan vievien jalankulku- ja pyöräily-yhteyksien toteuttamista. Tämä otettiin mukaan päätökseen. Itse asiassa sama esitykseni otettiin mukaan kaikkiin neljään Espoonkartanon alueen kaavaan. Tästä suuret kiitokset puheenjohtaja Markku Markkulalle.

Lisäksi tein hyväksytyn muutosesityksen (kursiivilla) Espoonkartanonmäen virkistysalueen kaavamääräykseen, joka turvaa paremmin alueen arvokkaita jalopuulehtoja: “Lähivirkistysalue, joka tulee säilyttää. Jalopuulehtoon ja virtavesiympäristöön liittyviä luontoarvoja ei saa heikentää. Alueelle ei saa melun takia sijoittaa herkkiä toimintoja. Aluetta koskevista toimenpiteistä ja suunnitelmista on neuvoteltava museo- ja ympäristöviranomaisen kanssa.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s