Lisää haamuhakkuita Espooseen? Ei kiitos!

Kirjoitin Länsiväylään puheenvuoron Suurpellon Klariksentien hakkuusta, jota perusteltiin huolta herättävällä tavalla: kyse oli ehkä joskus tulevaisuudessa tapahtuvan rakentamisen ennakoimisesta luonnon kustannuksella.

Klariksentien kokoaan suurempi metsikkö

Kaupunki kaatoi Suurpellon Klariksentiellä talven korvalla 20 suurta haapaa erikoisella perusteella.

Kyse on vuonna 2006 päiväkotia varten kaavoitetusta tontista ja sillä varttuneesta metsiköstä. Kaupunki perusteli hakkuuta sillä, että joskus tulevaisuudessa liito-orava saattaisi estää päiväkodin rakentamisen ja siksi puut piti kaataa.

Päiväkotia ei kuitenkaan ole suunnitteilla, eikä sitä rakenneta paikalle ehkä vuosikymmeniin – tai kenties koskaan. Asemakaava on ollut lainvoimainen jo 16 vuotta. Espoossa on vastaavia tontteja, joiden asemakaava on odottanut toteutumistaan yli 30 vuotta.

Espoon luonnon monimuotoisuus ei kärsinyt tästä “haamuhakkuusta” suurta kolausta, mutta kaupungin antama perustelu paljastaa, että kyse on yhtä metsikköä suuremmasta periaatteellisesta asiasta. Jos luontoalueiden poistamisen syyksi kelpaa mahdollinen rakentaminen hamassa tulevaisuudessa, tulemme näkemään vastaavia tarpeettomia puunkaatoja paljon lisää.

Tämä on vastoin kaupunginvaltuuston tavoitteita. Espoo on sitoutunut saavuttamaan luonnon kokonaisheikentymättömyyden 2035 mennessä – ja valtuusto on esimerkiksi varannut ensi vuoden talousarvioon 150 000 euroa puiden istuttamiseen ja niittyjen perustamiseen, asukkaiden iloksi ja luonnon hyväksi. Nyt toimittiin juuri päinvastoin.

Niin kaavoittamisessa, rakentamisessa kuin myös vireillä olevassa yleiskaavassa on välttämätöntä löytää kaupungin kasvulle suunta, jossa Klariksentien kaltaisten pienten lähimetsien ennenaikaisesta hukkaamisesta ei muodostu toimintatapaa. Kasvun pitää tapahtua minimoimalla luonnolle syntyvät haitat, eikä haittoja missään tapauksessa pidä aiheuttaa ennakoivasti.

Kaupunkirakenteen sisälle jäävät luontoalueet nousevat tiivistyvässä kaupungissa kokonaan uuteen arvoon. Ne ovat tärkeitä niin asukkaille kuin luonnon monimuotoisuudelle. Pakottavaa tarvetta Klariksentien hakkuulle ei ollut, vaan metsikön olisi voinut antaa kasvaa vielä kauan.

2 vastausta artikkeliin “Lisää haamuhakkuita Espooseen? Ei kiitos!

  1. Moi

    Kiitos, Risto!

    Lähetin Länsäriin hyvin samansisältöisen kirjoituksen tästä aiheesta, pitkälti samoin argumentein, mutta tiukemmalla sävyllä. Olen iloinen, että kirjoituksesi julkaistiin ja nämä minullekin hyvin tärkeät asiat tulivat näin espoolaisten luettaviksi.

    Ystävällisin terveisin Kristiina / Espyy

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s