Lisää Nuuksiota Espooseen

Lisää Nuuksiota Espooseen

Otsikko viittaa Nuuksion kansallispuiston laajentamiseen, josta laadimme yhteisen aloitteen valtuuston kokouksessa 22.8.2022 kollegani Tiina Elon kanssa. Aloitteen allekirjoitti lisäksemme 23 muuta valtuutettua ja allekirjoittaneet edustavat kaikkia valtuustoryhmiä.

Aihe on juuri nyt ajankohtainen. ”Otamme kaikki ehdotukset Nuuksion kansallispuiston laajentamisesta ilolla vastaan”, totesi ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo Länsiväylä-lehdelle vieraillessaan Nuuksion kansallispuistoon kuuluvalla Matalajärvellä 16. elokuuta.

Tässä aloitteemme kokonaisuudessaan:

Valtuustoaloite Espoon kaupungin omistamien maiden tarjoamisesta osaksi Nuuksion kansallispuistoa

Kansallispuistojen tarkoitus on vaalia maamme hienoimpia luontokohteita ja niiden monimuotoisuutta. Sen lisäksi tavoitteena on edistää luontoharrastusta, tutkimusta sekä luonnon virkistyskäyttöä. Tuoreissa kävijätutkimuksissa kansallispuistovierailun perinteiset syyt – luontoelämykset ja luonnon puhtaus, maisemat ja käynnin hyvinvointivaikutus – nousevat entistä vahvemmin esille.

Nuuksion kansallispuiston ja sitä ympäröivien luontoalueiden muodostama kokonaisuus on ekologisesti yhtenäisenä säilynyt ja valtakunnallisestikin merkittävä kokonaisuus, joka edustaa riittämättömästi suojeltuja hemi- ja eteläboreaalisen vyöhykkeen metsäekosysteemejä. Nuuksion järviylänkö on Espoon Keskuspuiston ohella Espoon merkittävin osa maakunnallisesti arvokasta viheralueiden verkostoa eli viherkehää.

Nuuksion kansallispuisto on kasvattanut viime vuosina suosiotaan valtavasti. Kahdessakymmenessä vuodessa kävijämäärä on yli kolminkertaistunut ja viime vuonna kävijöitä oli yli 300 000. Pääkaupunkiseudun väkimäärän kasvaessa kansallispuisto sekä siihen yhteydessä olevat luontoalueet ovat edelleen lisääntyvän virkistyspaineen kohteina. Kuluminen näkyy jo nyt kansallispuiston suosituimpien osien luonnossa. Toisaalta Metsähallituksen tekemä kännykkäseuranta osoittaa, että retkeilijöitä liikkuu laajasti eri puolilla kansallispuistoa.

Jotta Nuuksion kansallispuiston luontoarvot voidaan säilyttää lisääntyvästä virkistyskäytöstä huolimatta, on kansallispuistoa perusteltua laajentaa. Näin voidaan ohjata kasvavaa virkistyspainetta kestävämmin, tarjota kasvavalle kävijämäärälle monenlaisia luontoelämyksiä ja rauhoittaa toisia alueita luontoarvojen turvaamiseksi.

Espoo päätti vuonna 2008 esittää 550-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi uusien suojelualueiden perustamista yhteensä 550 hehtaarin verran. Tänä vuonna Espoon kaupunki täyttää 50 vuotta. Tätä olisi arvokasta juhlistaa suojelemalla Nuuksion järviylänköön kuuluvia kaupungin omistamia luontoalueita ja esittämällä niiden liittämistä osaksi suurinta luontohelmeämme Nuuksion kansallispuistoa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Espoon kaupunki selvittää, mitkä kaupungin omistuksessa olevat, luonnoltaan arvokkaat ja kansallispuistoon luontevasti liittyvät alueet olisivat liitettävissä Nuuksion kansallispuistoon ja tarjoaa niitä valtiolle osaksi Nuuksion kansallispuistoa.

22.8.2022 Tiina Elo ja Risto Nevanlinna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s