Kiviruukin osayleiskaavasta

Puheeni Kiviruukin osayleiskaavasta kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.2.2022:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Kiviruukin osayleiskaavalla muutamme lähinnä pienteollisuudesta ja varastoista muodostuvan alueen monipuoliseksi ja viihtyisäksi kaupungiksi, jonne vie pian metro ja mahdollisesti tulevaisuudessa siellä kulkee myös raitiotie.

Voimme tarjota kodin 9000 espoolaiselle ja arviolta 3000 työpaikkaa. Voimme rakentaa uuden lukion espoolaisille opiskelijoille, yhtenäisen peruskoulun ja viisi isoa päiväkotia. Lisäksi alueelle havitellaan ns. Cleantech Gardenia eli tiedettä, tutkimusta, koulutusta sekä edelläkävijäyrityksiä.

Saamme myös edelläkävijyyttä symboloivan nimen Länsiväylän alikulkutielle: Tschetschulininportti. Vuonna 1870 Maria Tschetschulinista tuli Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen ylioppilaskirjoituksen suorittanut nainen.

Arvoisa puheenjohtaja,

Palautteen perusteella Kiviruukin osayleiskaavan kaavamääräyksiin on lisätty, että pientaloalueisiin rajautuvilla A- eli kerrostaloalueilla kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että uusi rakentaminen sopeutetaan ympäröivään maankäyttöön ja olevaan rakennuskantaan.

Tarkempaa suunnittelua ohjaa kaupunkisuunnittelulautakunta, kun asemakaavojen laatiminen jatkuu – eli vaikuttamisen paikkoja on vielä paljon edessä, niin meillä luottamushenkilöillä kuin muistutuksia jättävillä asukkailla.

Osayleiskaavan suunnittelua on ohjannut se viisas ajatus, että rakentamisen tehokkuus kasvaa lähestyttäessä tulevaa metroasemaa ja pienenee kohti alueen pohjoisosaa – minkälaista ja miten korkeaa lopulta rakennetaan ratkaistaan siis asemakaavan muutoksilla. Jo tässä vaiheessa muistutan, että puurakentamisen edistämistä ei sovi unohtaa Kiviruukissa, eikä myöskään sellaisen kivijalan ja katutilan kaavoittamista, joka tekee alueella kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevaksi.

Saamme Kiviruukkiin melko laajoja virkistysalueita, myös tiiviiden asuinkortteleiden sisälle ja väleihin, ja pohjoisimpaan osaan laajemman kaupunginosapuiston. Kaavamääräyksissä velvoitetaan myös turvaamaan Kiviruukin alueella esiintyvän liito-oravan keskeiset kulkuyhteydet sekä arvokas lehtoluontotyyppi.

Uskon, että tarkalla ja ympäristöä kunnioittavalla kaavatyöllä Kiviruukista tulee hyvä alue elää, olla, oppia ja opiskella sekä tehdä työtä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s