Hepokorvenkallion datakeskus etenee – luontoarvojen menettämistä kompensoidaan luonnonsuojelualueella

Hepokorvenkallion datakeskus etenee – luontoarvojen menettämistä kompensoidaan luonnonsuojelualueella

Hepokorvenkallion datakeskushankkeen asemakaavassa huomioidaan luontoarvot espoolaisittain historiallisella tavalla, hyödyntämällä kompensaatioajattelua. Helsingin Sanomat uutisoi lautakunnan päätöksestä, ja paperilehden otsikko kuului: ”Lautakunta esittää datakeskuksesta syntyvien luontotuhojen korvaamista” (HS 4.10.2021, A 20).

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi asemakaavan äänestyksen jälkeen muutoksin viime torstain kokouksessa. Äänestys ei koskenut itse hanketta, jolle oli yksimielinen tuki, vaan uutta päätöskohtaa, jota esitin ja joka hyväksyttiin äänin 8–5: ”Hiilinielujen ja luontoarvojen menettämisen kompensaationa kaupunkisuunnittelukeskus käynnistää välittömästi selvityksen kompensaatiohankkeesta, jossa osoitetaan Hepokorvenkallion lähialueelta luonnonsuojelualueeksi kohde (tai kohteita), joka on merkittävästi suurempi ja luontoarvoiltaan vähintään yhtä arvokas kuin tämän hankkeen myötä rakentamiselle menetettävät alueet. Suojelualueen tai -alueiden sijainti ja toteutus esitellään ja tuodaan mahdollisuuksien mukaan päätöksentekoon yhtäaikaisesti datakeskushankkeen seuraavien päätösvaiheiden yhteydessä.”

Lähes sanasta sanaan samaa muotoilua ehdotin lautakunnan edellisessä käsittelyssä 3.3.2021, mutta silloin esitykseni hävisi. Tämän jälkeen datakeskushanke on herättänyt keskustelua erityisesti luontoarvojen näkökulmasta, ja arvioin että tilanne on saattanut muuttua. Keväällä kirjoitimme aiheesta Länsiväylään yhdessä valtuutettu Johanna Karimäen kanssa otsikolla ”Hepokorven datakeskuksen asemakaavassa on vielä parannettavaa”.

Päätösten välissä oli myös vaalit ja nyt Espoon kaavatyöstä vastaa jäsenistöltään uudistunut lautakunta. Itse jatkan lautakunnassa varsinaisena jäsenenä yhdessä kahden muun Vihreän, Auli Elolahden ja Verna Finströmin kanssa.

Ekologisen kompensaation käsite on noussut julkiseen keskusteluun erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa rakennetaan paljon ja luontoalueisiin kohdistuu usein merkittävää rakentamispainetta. Olen itse osallistunut Turussa järjestettyyn kompensaatioseminaariin vuosia sitten ja havaitsin silloin paikalla myös espoolaisia kaavatyöntekijöitä – aihetta on siis pohdittu täälläkin, mutta käytännön esimerkkejä Espoossa toteutetuista kompensaatiohankkeista ei vielä ole.

Kompensaatio ei ole yksinkertaista tai ongelmatonta. Myös Hepokorvenkallion tapauksessa luontoalueita menetetään noin 23 hehtaaria, vaikka luonnonsuojelualue tai -alueita perustettaisiin. Tässä tapauksessa olennaista on mielestäni se, että suojelustatus turvaa näitä alueita ja niiden luonnon monimuotoisuutta paremmin kuin jos ne olisivat virkistys- tai maa- ja metsätalouskäytössä. Suojelustatus ei estä virkistyskäyttöä, mistä todistaa vaikkapa satoja tuhansia kävijöitä vuosittain houkutteleva Nuuksion kansallispuisto.

Espoon luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmassa (pdf) – suurtyö, joka valmistui Vihreiden aloitteesta viime vaalikauden lopulla – on mukana Hepokorvenkallion ympäristön alueita, jotka olisi arvokasta saattaa suojelun piiriin. Hepokorvenkalliosta pitäisi lautakunnan päätöksen myötä tulla historiallinen esimerkki kompensaatiohankkeen toteuttamisesta.

Mikäli datakeskushanke toteutuu, sen vaikutus Espoon ilmastopäästöihin on erittäin suuri: Espoo on tiedottanut, että sadan megawatin datakeskuksen hukkalämpö kattaisi jopa kolmasosan Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueen kaukolämpöverkon lämmöntarpeesta. Kun hukkalämpöä kierrätetään, sähkön ja kaukolämmön yhteistuotannon hiilidioksidipäästöt alenisivat 0,43 megatonnilla vuodessa ja Espoon kaupungin kasvihuonepäästöt vähenisivät noin 36 prosenttia vuoden 2019 päästötasosta. Espoo on aiemmin edellyttänyt, että datakeskuksen tarvitseman sähköenergian on oltava CO2-vapaata.

Seuraavaksi Hepokorvenkallion asemakaavaa käsitellään kaupunginhallituksessa ja viimeinen päätös tehdään valtuustossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s