Ilmastotoimet ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen eivät voi enää odottaa

Ilmastotoimet ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen eivät voi enää odottaa

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC toteaa 9. elokuuuta 2021 julkaistussa raportissaan, että maapallon keskilämpötila on noussut noin 1,1 celsiusastetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Tämä lämpeneminen on lähes kokonaan ihmisten aiheuttamaa.

IPCC:n mukaan ilmaston lämpenemisestä johtuvat muutokset ovat ennennäkemättömän laajoja, nopeita ja osin peruuttamattomia. Koko ihmiskuntaa uhkaava muutos on erityisen nopea arktisilla alueilla: siellä ilmasto lämpenee jopa kaksinkertaisella vauhdilla.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtajan ja Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtajan Jussi Kaurolan mukaan ”jokainen asteen kymmenys lämpenemistä on merkittävä: estettynä se pienentää riskejä tai lämpötilan nousuna se voimistaa riskejä yhteiskunnille ja luonnolle”.

IPCC:n mukaan 1,5 celsiusasteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella.

Nopeita, vaikuttavia ja maailmanlaajuisia tekoja tarvitaan viipymättä.

Viimeistään nyt on selvää, että ilmastonmuutoksen torjuminen ja siihen sopeutuminen ovat ”uusi normaali” – radikalismia ja tietämättömyyttä on väittää, että nykyinen, ilmastoa holtittomasti kuormittava elämäntapamme voisi jatkua enää päivääkään.

Ilmastotoimien lisäksi on puututtava toiseen, rinnakkaiseen ja vähintään yhtä vakavaan ihmisen aiheuttamaan ongelmaan: lajikatoon ja luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen.

Ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen vaativat yhtäaikaisesti maailmanlaajuisia ja paikallisia tekoja. Kansainvälisten sitoutumusten pitää näkyä niin kansainvälisessä, kansallisessa kuin paikallisessa päätöksenteossa.

Kaikki keinot on otettava käyttöön, kaikkialla.

Pienellä Suomella ei ole varaa jättäytyä jälkeen. Suomen ainoa mahdollisuus on pyrkiä olemaan kokoaan suurempi maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisija.

Espoon on pystyttävä näyttämään esimerkkiä Suomen toiseksi suurimpana kaupunkina. Tavoite hiilineutraalista Espoosta vuoteen 2030 mennessä on hyvä, mutta tiedämme jo nyt, että se jää nykyisillä keinoilla saavuttamatta. Tämä on korjattava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s