ELY-keskus valitti Gobbackankallion kaavasta – ja aivan aiheesta

Kaupunginvaltuusto päätti Vihreiden vastustuksesta huolimatta hyväksyä Röyläntien varrella sijaitsevan Gobbackankallion asemakaavan lokakuussa 2019. Kaavan hyväksymisestä käytiin valtuustossa lyhyt keskustelu, jonka päätteeksi kaava hyväksyttiin äänin 47 puolesta, 15 vastaan (kaikki Vihreitä) ja 7 tyhjää. Nyt ELY-keskus on tehnyt valituksen, jossa se esittää kaavan kumoamista.

Esitin omassa puheenvuorossani lokakuussa kaavan palauttamista uuteen valmisteluun. Perustelin vaatimusta vanhentuneilla, melkein 15 vuoden takaisilla luontoselvityksillä sekä sillä, että kaava ei ole voimassaolevan yleiskaavan mukainen. Lisäksi vetosin siihen, että jos kaava palautettaisiin, siinä olisi mahdollista huolehtia riittävistä kävelyn ja pyöräilyn yhteyksistä. Esitin lisäksi, että kaava tuodaan valtuuston päätettäväksi sen jälkeen, kun valtuusto on hyväksynyt Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavan.

Nämä esitykset siis hävisivät valtuuston enemmistön mielipiteelle. Nyt ELY-keskus asettunut samalle kannalle kuin minä ja Vihreiden valtuustoryhmä: kaavaa ei olisi pitänyt hyväksyä. Myös ELY:n mukaan kaava on nykyisen yleiskaavan vastainen. Lisäksi kaava ei ELY:n mukaan toteuta valtakunnallista alueidenkäyttötavoitteita eli se hajauttaa kaupunkirakennetta. ELY toteaa valituksessaan, että Gobbackankallion asemakaava ”ei täytä lain edellytyksiä kaavoitusmenettelystä ja vuorovaikutuksesta”. Myös Espoon ympäristöyhdistys on jättänyt kaavasta valituksen, jossa se vetoaa mm. puutteellisiin ja vanhentuneisiin luontoselvityksiin.

ELY:n valituksilla on tapana mennä läpi, sillä ne ovat hyvin perusteltuja ja nojaavat painaviin argumentteihin. Espoon kaupunginhallitus antaa maanantaina vastauksen valitukseen ja suurella todennäköisyydellä kaupunginhallitus päättää (taas vastoin Vihreiden kantaa), että ELY:n valitukselle ei ole perusteita. On mielenkiintoista nähdä, miten asia lopulta ratkeaa.

Alla valtuuston kokouksessa 21.10.2019 pitämäni puheenvuoro:

Gobbackankallion asemakaavamuutoksessa on kaksi ongelmaa: vanhentuneet, melkein 15 vuoden takaiset luontoselvitykset sekä se, että kaava ei ole voimassaolevan yleiskaavan mukainen. Se olisikin syytä palauttaa uuteen valmisteluun.

Hieman historiaa: Kesäkuussa 2016 kaupunginvaltuusto teki viisaasti päättäessään yksimielisesti palauttaa Lillmossaskogen-nimisen asemakaavan sillä ohjeella, että kaavan luontoselvitykset päivitettäisiin ajan tasalle ja kaava tuotaisiin vasta sen jälkeen valtuuston hyväksyttäväksi. Näin toimittiin, ja kun kaavasta annettu luontolausunto ei edellyttänyt suurempien muutoksien tekemistä, kaava hyväksyttiin, taas yksimielisesti.

Gobbackankallion asemakaavan luontoselvitys on vuodelta 2005 eli todella vanha. Sitä on täydennetty liito-oravan ja viitasammakon osalta aivan ansiokkaasti, mutta kuitenkin riittämättömästi: kaavoittajalla, ympäristökeskuksella tai meillä valtuutetuilla ei ole ajanmukaista tietoa alueen muista luontoarvoista vuonna 2019.

Melkein 15 vuoden takaisen luontoselvityksen mukaan Gobbackan alueella on havaittu mm. pyyn, mehiläishaukan, palokärjen, harmaapäätikan ja pikkusiepon reviirejä tai pesintöjä. Nämä kaikki kuuluvat EU:n lintudirektiivin liitteen I lajeihin, mikä tarkoittaa, että niiden suojeluun on kiinnitettävä jäsenmaissa erityistä huomiota.

No, on kovin vaikea kiinnittää erityistä huomiota, kun emme enää tunne Gobbackankallion luontoarvoja riittävän hyvin. Silti olemme täällä tekemässä päätöstä asemakaavasta. Näin ei pitäisi tapahtua. Koska kaava on lisäksi voimassaolevan yleiskaavan vastainen ja siinä on puutteita mm. turvallisen jalankulun ja pyöräilyn osalta, teen seuraavan palautusesityksen:

”Asemakaava palautetaan uuteen valmisteluun siten, että vanhentuneet luontoselvitykset päivitetään asianmukaisesti. Kaavassa on myös huolehdittava riittävistä kävelyn ja pyöräilyn yhteyksistä. Kaava tuodaan valtuuston päätettäväksi sen jälkeen, kun valtuusto on hyväksynyt Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavan.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s