Vihreä Lanka verkkojulkaisuksi, kiitos

Vihreiden puoluehallituksen päätös Vihreän Langan puoluelehtituen lakkauttamisesta tarkoittaa käytännössä lehden lakkauttamista. Minusta tämä on suuri onnettomuus. Disinformaation, valeuutisten ja populistisilla kärjistyksillä elävän sosiaalisen median aikana jokaisen kunnollisen lehden lakkauttaminen on muutos huonompaan.

Vihreä Lanka on ollut kunnollinen, journalistisesti itsenäinen julkaisu. Välillä on kummasteltu, että se ei aina uutisoi kaikkia Vihreiden tekemisiä. Tämä on itsenäisen lehden merkki. Vihreän Langan yksi vahvuus on ollut se, että vaikka se on ollut puolueen rahoittama, sen tiedonvälitys on ollut uskottavaa yli puoluerajojen. Lehden journalismi on ollut korkeatasoista ja kiinnostavaa ja siten se on voinut saavuttaa esimerkiksi liikkuvia äänestäjiä tai niitä, jotka ovat allergisia puolueen puoluetta mainostavalle viestinnälle.

Ainakaan vielä ei ole kantautunut tietoa, että Vihreä lanka jatkaisi verkkojulkaisuna. Sen sijaan olen ymmärtänyt, että jatkossa ”panostetaan someen” ja tuetaan Vihreiden paikallisyhdistyksiä nykyistä enemmän. Mitään tämän tarkempaa puolue ei ole onnistunut viestimään.

Kieltämättä on ollut Vihreiltä kollektiivisen idealismin osoitus, että se on rahoittanut ja julkaissut lehteä, joka ei aina ole myötäsukainen puolueen ”strategiselle ydinviestille”. Idealismi on perinteisesti ollut aihe, josta Vihreitä on nälvitty  – nälvijöinä usein kovan politiikanteon mankeloimat realot, jotka ovat jo unohtaneet, miksi ovat lähteneet politiikkaan. Yleensä syyksi ei riitä se, että pääsee osaseksi rasvattuun poliittiseen koneistoon. Taustalla ovat korkeammat pyrinnöt, maailman muuttaminen.

Onko Langan lakkauttaminen yksi osoitus siitä, että idealismilla on aiempaa vähemmän sijaa Vihreissä?

Vihreät tarvitsee jatkossakin itsenäistä journalismia, joka välittää tietoa ja ymmärrystä maailmasta. Maksettua poliittista mainontaakin tarvitaan, ehkä jopa nykyistä enemmän, mutta on suuri virhe ajatella, että tämä voisi korvata journalismin. Laitan nyt uskoni siihen, että puoluehallituksen päätöstä korjataan sen verran, että paperilehden korvaisi verkkojulkaisu. Vihreää Lankaa tarvitaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s