IPCC ja Espoo

IPCC ja Espoo

Olin tänään paikalla Helsingin Tiedekulmassa, kun siellä julkistettiin uusi maankäyttöön pureutuva IPCC-raportti. Sen pääviesti on, että fossiilisten päästövähennysten lisäksi myös metsä- ja maataloudessa ja muussa maankäytössä on saavutettava suuria päästövähennyksiä, mikäli ilmaston lämpeneminen aiotaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi ruoantuotannon tehokkuuden kasvattamista, ruokavalion muutosta selvästi enemmän kasvispainotteiseksi, ruokahävikin vähentämistä, maaperän orgaanisen hiilen lisäämistä, uudelleenmetsitystä sekä metsäkadon ja metsien laadun heikentymisen estämistä.

Raportti on samanaikaisesti rohkaiseva että aavistuksen musertava.

Rohkaiseva siksi, että paikalla olleiden asiantuntijoiden mukaan kaikki tarvittava tieto on jo olemassa, nyt sitä on vain sovellettava käytännössä, ja pikaisesti: mitä nopeammin toimimme, sitä ”helpommalla” pääsemme.

Aavistuksen musertava raportti on siksi, että maankäytössä – eli metsätaloudessa, maanviljelyssä ja esimerkiksi kaupunkien kehityksessä – välttämättä tarvittavan suunnanmuutoksen on oltava jopa dramaattinen. Ilmastonmuutoksen torjunnan tavoite on ihmiskunnan yhteinen, mutta miten saada kaikki mukaan ja tekemään työtä tavoitteen saavuttamiseksi?

Aion alkaneen syksyn aikana pohtia, miten koko ihmiskuntaa koskettavan raportin tuloksia voisi soveltaa pienessä mittakaavassa ja paikallisesti, Espoon kuntapolitiikassa.

Se kävi julkistustilaisuudessa selväksi, että kaupungistuminen ja sen hallinta nousevat raportissa esille erityisesti haasteina. Maaekosysteemien (metsät, kosteikot, pellot, jne) kustannuksella tapahtuva kaupungistuminen pitäisi pysäyttää. Espoo on Suomen nopeimmin kasvavia kaupunkeja.

Vaikka asia ei suoraan liity tähän uusimpaan IPCC:n raporttiin, pääsen vielä tämän elokuun aikana puhumaan kaupunginvaltuustossa lajikadon ja uhanalaisuuskehityksen ratkaisemisesta espoolaisittain, kun syksyn ensimmäisessä valtuuston kokouksessa 19.8. käsitellään huhtikuussa tekemäni valtuustokysymys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s