Valtuustopuhe Pakankylän siirtolapuutarhasta

Valtuustopuheeni sekä palautusesitys koskien Pakankylän siirtolapuutarhahanketta kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 23.4.2018. Valtuusto päätti palauttaa asian kaupunginhallitukselle äänin 39 puolesta, 32 vastaan ja 3 tyhjää.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Tämän hankkeen eteneminen on ollut monella tavalla poikkeuksellista. Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenistössä oli epäilyjä siirtolapuutarhan mielekkyydestä tällä paikalla, ja tästä syystä lautakunnassa syntynyt päätös oli erikoinen: kaupunginhallitus voisi päättää tosiasiassa kaupunkisuunnittelulautakunnalle kuuluvan asian eli sen, erottaako se Kaisankodin ja siirtolapuutarhan erillisiksi kaavoiksi. Hyvä, että erotti, sillä Kaisankodin suhteen lautakunnassa ei ollut epäilyksiä.

Päätöksessään lautakunta edellytti lisäksi, että ”kaupunginhallitus analysoi missä Espoossa on tarvetta ja luontevia edellytyksiä käynnistää siirtolapuutarhahankkeita”. Kävi kuitenkin niin, että  kaupunginhallitukselle ei tuotu tätä analyysiä, vaikka sitä nimenomaan odotettiin. Sen sijaan kaava käsiteltiin ja hyvin täpärästi hyväksyttiin ja tuotiin tänne valtuustoon. Kiitokset Tiina Elolle hyvin perustellun palautusesityksen tekemisestä kaupunginhallituksessa. Olen harmissani, että se hävisi.

Kaupunginhallituksen listalla oli liitteenä ”kaupunkiviljelyohjelma”, johon on merkitty nykyiset kaupunkiviljelyn paikat ja siirtolapuutarhat sekä Pakankylän ja Tupapellon mahdolliset hankkeet. Kaikkein tärkein kuitenkin puuttui listalta – se analyysi: mihin siirtolapuutarhoja halutaan Espoossa sijoittaa nyt ja tulevaisuudessa ja etenkin millä perustein? Miksi Pakankylään, jonka kulttuurihistoriallinen ja maisemallinen arvo on erittäin suuri ja joka ei ole helposti saavutettavissa oikein mistään ja jossa myös luontonäkökulma sekä hankkeen vaikutus Bodominjärveen olisi pitänyt huomioida paremmin? Bodomia kuormittaa ensisijaisesti valuma-alueen maanviljely, mutta myös haja-asutus, ja tämä hanke edustaa tavallaan molempia.

Todettakoon varmuudeksi, että Espoon Vihreät haluavat edistää siirtolapuutarhojen ja viljelypalstojen syntymistä. Puutarhaviljelyllä on luonnon monimuotoisuuteen positiivisia vaikutuksia, ja tietysti mökkielämä tuo paljon iloa ihmisille. Alueet on kuitenkin sijoitettava ympäristön kannalta kestäviin paikkoihin, ja sitä Pakankylä ei valitettavasti ole – esimerkiksi Puolarmaari puolestaan on. Mökkikylä sopii Bodomin arvokkaaksi luokiteltavaan kulttuurimaisemaan huonosti. Peltoaukeaan rajautuvana se on kaavan osoittamassa paikassa todella näkyvä ja irrallinen ja tulee nähdäkseni olemaan hallitsevampi kuin viereinen Pakankylän kartano, jolle sen pitäisi olla alisteinen.

Kaupunginhallituksen käsittelyn yhteydessä esittelijä lisäsi selostukseen ”esittelijän kannanoton”, jossa väitetään, että kaupunkisuunnittelulautakunnan edellyttämä analyysi olisi tehty ”riittävässä määrin”. Eihän sitä ole tehty ensinkään. On vain todettu nykytila.

Analyysi tarkoittaa ongelman pilkkomista osiin, ja kun nämä osat ratkaistaan, pystytään toivottavasti ratkaisemaan myös kokonaisongelma. Analyysin perusteella kaupunginhallituksen olisi pitänyt pystyä vastaamaan esimerkiksi siihen, tehdäänkö siirtolapuutarhoja nyt ja jatkossa olevan kaupunkirakenteen sisään vai siitä syrjään. Tai tehdäänkö niitä kulttuurihistoriallisille arvopaikoille, joissa on myös vesistövaikutuksia. Ja niin edelleen.

Koska lautakunnan päätöstä ei ole kunnioitettu, esitän, että asia palautetaan.

Palautusesitys, jonka valtuusto hyväksyi:

Asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että päätöksenteon pohjaksi tehdään kaupunkisuunnittelulautakunnan esittämä analyysi siitä, missä Espoossa on tarvetta ja luontevia edellytyksiä käynnistää siirtolapuutarhahankkeita.

Analyysin perusteella arvioidaan mm.

– siirtolapuutarhojen kokonaistarvetta- potentiaalisten uusien alueiden sijaintia suhteessa olemassaolevaan kaupunkirakenteeseen sekä liikenteellistä saavutettavuutta

– ympäristö- ja luontovaikutuksia

– siirtolapuutarhahankkeiden eri toteutusmuotoja.

Pakankylän siirtolapuutarhahankkeen osalta on arvioitava esitettyä tarkemmin alueen soveltuvuus siirtolapuutarhaksi, siirtolapuutarhan vaikutus maakunnallisesti merkittävään arvokkaaseen kulttuuriympäristöön sekä vaikutukset rehevöitymisestä kärsivään Bodomjärveen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s