Kevään viimeiset kokoukset ovat takana – ja kesä edessä

Kevään viimeiset kokoukset ovat takana – ja kesä edessä

Kevät on nyt ohi myös luottamustoimien osalta.

Kaupunginvaltuusto oli koolla maanantaina 11.6. viimeistä kertaa ennen elokuussa käynnistyvää syyskautta. Kokouksessa hyväksyttiin mm. Kaitaa–Iivisniemen osayleiskaava, johon saimme jo lautakuntakäsittelyssä läpi merkittäviä parannuksia.

Kaava ei ole luontovaikutuksiltaan ongelmaton. Kaikeksi onneksi esimerkiksi tämä Vihreiden Henna Partasen esittämä lisäys hyväksyttiin yksimielisesti: ”Ennen asemakaavoitusta selvitetään METSO -elinympäristöjen, uhanalaisten ja vaateliaiden sammalten, jäkälien ja kääpien sekä erityisesti luontodirektiivin liitteen II lajin lahokaviosammalen esiintyminen sekä varmistetaan riittävät toimet niiden säilyttämiseksi.”

Valtuustokäsittelyssä hyväksyttiin myös seuraava Vihreiden tekemä toivomus, joka oli minun kynästäni vaikka en sitä itse esittänytkään: ”Valtuusto toivoo, että kaupunki tutkii mahdollisuutta tehdä Hannusjärvellä kunnostustoimia kompensaationa maankäytön muutoksesta aiheutuvien mahdollisten negatiivisten vaikutusten vuoksi.”

Kaitaan ja Iivisniemen alue tulee muuttumaan metron ja tämän osayleiskaavan myötä paljon, mutta ilman Vihreän kaupunkisuunnittelutiimin ja valtuustoryhmän työtä luontonäkökulma olisi saanut huomattavasti vähemmän huomiota osakseen. Koska kyseessä on osayleiskaava, tarkemmat ratkaisut tehdään seuraavassa eli asemakaavoitusvaiheessa. Silloin käydään vielä tarkemmin läpi asuinrakentamisen sijoittelu ja luontoarvojen turvaaminen.

Kokouksen erikoisuus: muuan iivisniemeläinen ulkoministeri kehui vihreitä hyvästä työstä kotilähiönsä puolesta!

Toinen omalla tavallaan historiallinen päätös oli Matinmetsä-nimisen kaavan hyväksyminen. Kyseessä on Matinkylän vanhan ostarin korvaava suunnitelma: kolme asuinkerrostaloa ja vähän liiketilaa paikalle, joka valittiin jo 1990-luvulla Suomen rumimmaksi, eikä se ole siitä ainakaan kauniimmaksi muuttunut.

Kokous päättyi hieman alavireisesti, kun valtuuston enemmistö päätti olla terävöittämättä kaupungin kantaa vielä toteuttamattomien rantataitin osuuksien osalta. Käsittelyssä oli Kari Uotilan (vas.) tekemä valtuustoaloite, jota tuin puheenvuorossani mm. näillä Nuottaniemen osuutta koskevilla sanoilla:

”Rantaraitin kantava periaate on ollut se, että yhteinen etu on tärkeämpi kuin yksityisen, pienen ryhmän etu. Tämä arvokas periaate on syytä pitää kirkkaana mielessä varsinkin nyt, kun keskeneräisiä osuuksia on enää kourallinen.”

Uskon kuitenkin, että kaupungin jo 1970-luvulla käynnistämä rantaraittiprojekti tulee vielä joskus valmiiksi – siitä huolimatta, että maakaupoista käytävissä neuvotteluissa on vastassa asukkaiden palkkaama juristien armeija.

Tiistaiaamuna oli koolla Uudenmaan maakuntavaltuusto, joka päästi eteenpäin Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan Östersundomia koskevan kaavaehdotuksen. Vihreiden Johanna Karimäki esitti kaavan palauttamista vedoten siihen, että eräät tärkeät luontokohteet eivät ole saaneet kaavassa riittävää turvaa. Samaa mieltä olivat ELY-keskus ja Metsähallitus lausunnoissaan, samoin luontojärjestöt. Tukea ei kuitenkaan tullut riittävästi.

Arvioni on, että kaavasta tehdään valituksia ja niiden myötä kaavalla on korkea todennäköisyys kaatua, jolloin se myös viivästynee enemmän kuin jos Vihreiden esittämät parannukset olisi tehty nyt.

Kiinnostavaa oli myös huomata, miten osa vasemmistosta äänesti esityksemme puolesta, mutta ainakin yksi erityisen luontosuhteen™ omaava hahmo pauhasi naama punaisena jostain ”Vihreiden salaliitosta”.

Tiistaina iltapäivällä kokoontui kaupunkisuunnittelulautakunta. Monet isot asiat jätettiin kesän yli pöydälle, esimerkiksi Finnoon keskus, Miilukorpi II Karhusuolla sekä Högnäs Matalajärven ja Bodomin kupeessa.

Säterinkallionkulma pidetyn Säterinmetsän asuinalueen kyljessä palautettiin uudelleen valmisteltavaksi mielestäni erittäin hyvillä parannuksilla koskien mm. kaavamääräyksiä ja rakennusten massoittelua. Lautakunta halusi varmistaa, että rakennusten tyyli kattomuotoineen, väreineen ja sisäänvetoineen vastaa paremmin Säterinmetsälle ominaista rakentamisen tyyliä. Asiaan palataan toivon mukaan mahdollisimman pian.

Lautakunnassa päätettiin myös aivan kelvollisesta täydennyskaavasta Karakalliossa. Sen myötä noin 130 espoolaista saa asunnon.

Torstaina kävin vielä pitämässä Vihreitä näkökantoja esillä Helsingin seudun vaihemaakuntakaavan ohjaustoimikunnassa, jossa sivuttiin esimerkiksi Histan alueen suunnitelmia, kaupan keskittymien sijoittumista sekä viheralueiden ja -yhteyksien huomioimista.

Heinäkuussa pidän parin viikon loman! Aion käydä ainakin Mössenkärrin uudella luonnonsuojelualueella (kuva) katsastamassa mustakurkku-uikkujen poikueet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s