Kannatan Espoon kaupungintalon säilyttämistä

Kannatan Espoon kaupungintalon säilyttämistä

Espoon kaupungintalon kohtalo on ollut epäselvä vuosikausia. Kun päätöksenteko on venynyt, pohjimmiltaan hyväkuntoinen talo on seissyt tyhjillään. Samalla paljon kaupungintaloa suurempi asia ei ole kunnolla edennyt: mitä tehdä kaupungintalon ympäristölle?

Kaupunginhallitus kokoontuu päättämään kantansa kaupungintaloon maanantaina 8. tammikuuta, minkä jälkeen viimeisen sanan antaa kaupunginvaltuusto.

Vaihtoehtoja on kaksi. Yksinkertaistettuna: säilytetään, peruskorjataan ja nykyaikaistetaan (mutta ei suojella) nykyinen kaupungintalo. Tai sitten puretaan se ja rakennetaan uusi nykyisen Virastotalo 2:n paikalle.

Kustannukset ja vaikutukset kaupunkirakenteeseen eivät eroa suuresti vaihtoehtojen välillä. Peruskorjauksen kustannus on arviolta 26 miljoonaa euroa, kun uuden kaupungintalon rakentaminen ja vanhan purkaminen maksaisi noin 27 miljoonaa. Molempien vaihtoehtojen myötä alueelle tulisi lisää asuntoja ja palveluita. Kaupunkikuva kohenisi vihdoin. (Tiina Elon blogissa yksityiskohtaisempi selvitys vaihtoehdoista.)

Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo esittää, että kaupungintalo purettaisiin. Hän kuitenkin perustelee päätöstään tavoitteilla, joihin on mahdollista päästä myös säästämällä kaupungintalo: tuodaan asukkaat, päättäjät ja viranhaltijat yhteisiin tiloihin, jolloin näiden keskinäinen vuorovaikutus olisi tiiviimpää ja helpompaa.

Historiallinen näkökulma ei ole saanut teknisen toimen johtajan esityksessä arvostusta. Kaupungintalon purkaminen merkitsisi jälleen yhden kerroksellisuuden tason hävittämistä Espoosta.

(Kun brutalistinen kaupungintalo ilmestyi radanvarren peltomaiseman keskelle vuonna 1971, se oli vanhojen valokuvien perusteella lähes toismaailmallinen näky – vähän kuin monoliitti Stanley Kubrickin elokuvassa Avaruusseikkailu 2001. Okei, vertaus on hieman yliampuva.)

Huonokuntoiset virastorakennukset kaupungintalon vieressä joutavat mennä, mutta kaupungintalo symboloi keskeisellä tavalla Espoon tietä kirkonkylästä ja kauppalasta kohti oikeaa kaupunkia. Mielestäni tätä historiaa ei pidä pyyhkiä pois vaan sitä olisi syytä korostaa päivittämällä kaupungintalo ympäristöineen tähän päivään.

kaupungintalo_uusi

Yksi vastaus artikkeliiin “Kannatan Espoon kaupungintalon säilyttämistä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s