Valtuustopuhe Suvelan Onni -hankkeesta

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 16.10.2017 ns. Suvelan Onni -kaavahankkeen. Ohessa sitä käsittelevä valtuustopuheeni:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Suvelan mahdollista segregaatiokehitystä ei ratkaista asemakaavoituksella, mutta Suvelan Onni -hankkeella annetaan selvä viesti siitä, että alueesta halutaan tehdä parempi.

Huoli segregaatiokehityksestä on sinänsä aiheellinen. Onkin hyvä, että asia on huomioitu suunnilleen niin perusteellisesti kuin asemakaavassa on mahdollista. Hankkeen suunnittelussa on esimerkiksi hyödynnetty arkkitehti Katja Maununahon väitöskirjatutkimusta eriytymiskehityksestä – tämä ei ole kaavatyössä aivan tavanomaista.

Suvelan Onnen hankkeessa asukkaiden yhteisöllisyyden säilymistä on pidetty erittäin tärkeänä. Kaupunkisuunnittelulautakunnassa esimerkiksi yhteistiloja koskeva kaavamääräys muutettiin velvoittavaksi.

Kaava täydentää ja tiivistää kaupunkirakennetta kohtuuhintaisilla asunnoilla. Niistä vajaa puolet on Espoon Asuntojen ara-tuotantoa, kolmannes omistusasuntoja tai vapaarahoitteista tuotantoa sekä pieni osa Asuntosäätiön asumisoikeusasuntoja ja Alkuasuntojen nuorisoasuntoja, kuten meitä on tänään vielä sähköpostitse muistutettu.

Suvelan Onnen suurkortteli uudistaa kaupunkikuvaa. Kaavan myötä alueelle voi sijoittua asuntojen lisäksi työ-, palvelu- ja liiketiloja. Kortteliin esitetään myös moderneja yhteistiloja.

Suvelan Onnen korttelin nykyinen ilme ei ole järin hyvä, ja kulkuyhteyksien osalta alue näyttäytyy Espoon keskuksesta erillisenä saarekkeena. Näihin ongelmiin kaava vastaa hyvin sekä mielikuvissa että käytännössä. Kirstinharjun raitin ilme kohenee ja jalankulku- ja pyöräily-yhteydet Espoon keskuksen suuntaan tehdään sujuvammiksi.

Tutkitusti tiedetään, että tällaiset ympäristöä kohentavat toimenpiteet voivat käynnistää positiivisia kehityskulkuja.

Rakennustöiden aikana nykyisten asukkaiden muutto- ja asumisjärjestelyt on välttämätöntä toteuttaa niin, että koulunkäynti, päivähoito ja työssäkäynti eivät vaikeudu. Toimiva yhteistyö asukkaiden kanssa on ensisijaisen tärkeää. Myös viestinnän rooli korostuu. Alueen maineessa on petrattavaa.

Ennen kaikkea Suvelassa, kuten toki muissakin vanhoissa lähiöissä, tarvitaan pitkäjänteistä työtä siinä, miten alueen kehitykseen voidaan vaikuttaa positiivisesti. Tarvitaan asukastyötä, viihtyisämpää ympäristöä, sosiaalisia projekteja, palveluita ja ennen kaikkea asukkaiden ottamista mukaan tähän kaikkeen.

Tämä työ ei pääty Suvelan Onnen rakentamiseen vaan se alkaa siitä.

Yksi vastaus artikkeliiin “Valtuustopuhe Suvelan Onni -hankkeesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s