Finnoo – kaupunkikeskus, josta olisi voinut tulla ilmastonmuutoksen torjunnan esimerkkialue?

Finnoo – kaupunkikeskus, josta olisi voinut tulla ilmastonmuutoksen torjunnan esimerkkialue?

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi nähtäville Finnoonkallion asemakaavan kokouksessaan 8.11.2017.

Kaava edustaa sangen tavallista (joskin kohtalaisen tiivistä) espoolaista kerrostalosuunnittelua: pistemäisiä 8–16-kerroksisia asuintaloja ja vähän liiketilaa kivijalassa.  Neljää purettavaa rivitaloa lukuunottamatta se on pääosin rakentamaton. Muutamien satojen metrien päässä on Suomenojan lintukosteikko. Vajaan kymmenen hehtaarin kokoinen kaava-alue liittyy läheisesti Finnoon keskuksen asemakaavaan, joka eteni lautakunnasta nähtäville maaliskuussa.

Esitin kokouksessa Finnoonkallion kaavan muokkaamista seuraavalla lisäkohdalla:

Nähtävilläolon aikana tutkitaan myös toisenlaisia massoittelun vaihtoehtoja, jotka jäsentelevät katutilaa nykyistä esitystä paremmin. Kaavassa varmistetaan monikäyttöisten työ-, pienliike- ja palvelutilojen määrän lisääminen, ja rakennusten massoittelussa ja julkisivuissa pyritään moni-ilmeisyyteen ja korkeaan laatuun. Lisäksi suunnitelmiin lisätään Kaitaantie ja Finnoonsilta -kaduille erotellut pyörä- ja jalankulkutiet molemmille puolille katua koko matkalle.

Lisäksi lautakunta toteaa, että koska Finnoonkallion asemakaava liittyy läheisesti Finnoon keskuksen asemakaavaan, myös Finnoonkallion on osaltaan edistettävä tavoitetta tehdä Finnoosta ilmastonmuutoksen torjunnan esimerkkialue. Asemakaavoituksella luodaan edellytykset hiilineutraalin alueen toteutukselle. Alueen suunnittelussa korostetaan ilmasto- ja energiavaikutuksiltaan merkittävimpiä tekijöitä.

Tämä esitykseni kaatui äänin 8–5. Lautakunnan enemmistön antama viesti on todella outo: hiilineutraaliutta ei tavoitella.

Kaupunkisuunnittelulautakunnassa on linjattu yksimielisesti jo kaudella 2008–2012 sekä viime kaudella, että Finnoon osayleiskaava-alueesta tehdään ilmastonmuutoksen torjunnan esimerkkialue. Tämä linjaus on painumassa unholaan viimeistään nyt, kun lautakunta äänesti kumoon tämän kirjaukseni.

Espoo on juuri asettanut kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Jos tämä pyrkimys ei viimeistään nyt näy kaikessa kaavoituksessa, voiko sen saavuttaminen olla mahdollista?

Finnoonkallion kaava meni siis nähtäville sellaisena, että se ei tarjoa mitään tavanomaisesta poikkeavaa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kaavamääräyksissä on sentään maininta aurinkoenergiasta, mutta senkin muotoilu on todella löysä: ”Rakennuksen kattojen suuntauksessa ja muotoilussa tulee pyrkiä huomioimaan aurinkoenergian tuotantomahdollisuudet.”

Kaavaan voi vielä vaikuttaa seuraavassa vaiheessa, kun lausunnot ja mielipiteet on saatu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s