Valtuustopuhe Kalajärvenkallion asemakaavasta

Esitin kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.6.2017 Kalajärvenkallion asemakaavan palauttamisesta uuteen valmisteluun. Palautusesitykseni hävisi äänin 26–47–2 tyhjää samoin valtuutettu Tiina Elon (Vihr.) tekemä hylkäysesitys, joka kaatui äänin 48–25–2. Kaava siis hyväksyttiin valtuustossa. 23 valtuutettua jätti päätöksestä eriävän mielipiteen, minä mukaanluettuna.

Ohessa valtuustossa pitämäni puheenvuoro:

Arvoisa puheenjohtaja ja valtuutetut,

Kävin ennen edellistä valtuuston kokousta kulkemassa Kalajärvenkallion kaava-alueella. Siellä oli helppo todeta, että varsinkin kaava-alueen eteläosa on aidosti arvokasta, liki luonnontilaista metsää.

Kaavassa osoitetaan rakentamista Espoon 550-vuotisjuhlan kunniaksi perustaman luonnonsuojelualueen laitaan, korkealle Kalajärven ylle. Kaava-alueella on samanlaista vanhaa kangas- ja kalliometsää kuin tuolla luonnonsuojelualueella, ja varsinkin kortteleissa 85162–85165 on erämaan tuntua, ne ovat melkeinpä kansallispuistotasoa.

Missään nimessä ne eivät ole rakentamisen raakamaata. Valtuuston asialistan esittelytekstissä tämä ristiriita sanotaan ääneen ja todetaan lisäksi, että ”luonto on arvokasta”. Tästä syystä Vihreät ovat vastustaneet kaavan hyväksymistä kaikissa käsittelyvaiheissa.

Ympäristökeskus vastustaa kaavaa luontoarvojen, luonnon monimuotoisuuden ja ekologisten yhteyksien vaarantumisen vuoksi. ELY-keskus ei hyväksy kaavaa, sillä Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavan laatiminen on yhä kesken. Lisäksi asemakaavaa ei ole täydennetty riittävillä vaikuttavuusarvioilla valtuuston 2013 tekemän, huonosti muotoillun palautuksen jälkeen. Lisärakentamisen vaikutuksia herkkään Kalajärveen ei siis tunneta kunnolla.

On harvinaista, että ELY ja ympäristökeskus tuomitsevat kaavan näin jyrkästi. Jos kaava tänään hyväksytään, se kulkee varmasti oikeusasteen kautta ja sen voimaantulo on epätodennäköistä.

Asukkailta olemme kuulleet kahta viestiä: monet ovat huolissaan Kalajärvestä ja alueen luontoarvoista, osa maanomistajista on toivonut kaavan nopeaa käsittelyä. Pienimuotoista täydennysrakentamista toivovien asukkaiden huoli on ymmärrettävä. Kaavasta annettujen lausuntojen perusteella on kuitenkin selvää, että hyväksymällä kaava tänään valtuustossa emme edistä sen nopeaa läpimenoa tai asukkaiden asiaa.

Valtuuston on huolehdittava siitä, että Kalajärvenkallion kaava huomioi luontoarvot ja Kalajärven tilan. Siksi esitän, että kaava palautetaan uuteen valmisteluun.

Vihreiden hävinnyt palautusesitys kuului näin:

Valtuusto palauttaa asemakaavaehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi siten, että:

– Rakennusoikeutta vähennetään pienentämällä merkittävästi rakentamiseen osoitettavaa maa-alaa siten, että pääosa Kalajärvenkallioiden luonto- ja virkistysalueesta säilyy virkistyskäytössä.
– Kaavalla mahdollistetaan nykyisille asukkaille maltillinen lisärakentamisen mm. sukupolviasumiseen.
– Uuden kunnallistekniikan kuten uusien teiden tarve minimoidaan ja tutkitaan myös vaihtoehto, jossa kaupunki ei vastaa kunnallistekniikan rakentamisen kustannuksista.
– Kaikissa vaihtoehdoissa on varmistettava, ettei uudella rakentamisella ole haitallisia vaikutuksia Kalajärven tilaan.
– Kaavan yhteydessä tehdään selvitys kaavan toteutuksen kustannuksista ja tuotoista kaupungille, mukaan lukien kaupunkisuunnittelulautakunnan edellyttämät kaava-alueen ulkopuoliset liikenne-, hulevesi- ja viemäröintijärjestelmät aikatauluineen.

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Valtuustopuhe Kalajärvenkallion asemakaavasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s