Langat lintukosteikon yllä ovat vaaraksi linnuille

Suomenojan lintukosteikko on paratiisi linnuille, mutta myös vaaranpaikka. Lintuja kuolee säännöllisesti törmäyksessä kosteikon yllä kulkevaan suurjänniteverkkoon.

Ongelma on yleinen. Esimerkiksi BirdLife Suomi ja Elenia-sähköverkkoyhtiö ovat tehneet yhteistyötä vastaavien ongelmien ratkaisemiseksi. Mediakin on uutisoinut onnettomuuksista: Syksyllä 2015 Helsingin Vanhankaupunginlahdella sähkölankoihin lensi Suomessa erittäin uhanalainen kiljukotka, ja vain viikkoa aikaisemmin Koskella kuoli sähkölankoihin törmännyt kattohaikara.

Aiemmin tänä keväänä Suomenojalla kuoli lankoihin kyhmyjoutsen. Joitakin päiviä sitten menehtyi laulujoutsen, joka viritteli parinsa kanssa pesintää kosteikolla – tiettävästi ensimmäistä kertaa koskaan.

Olen ollut Tringan suojelusihteerin kanssa yhteydessä Carunaan, joka vastaa suurjänniteverkon ylläpidosta. Sieltä saadun vastauksen mukaan parhaillaan selvitetään mahdollisuutta asentaa sähkölankoihin lintusuojia myös 110 kilovoltin suurjänniteverkkoon. Aiemmin tämä ei ole ollut mahdollista, ja lintusuojia on asennettu vain 20 kilovoltin jakeluverkkoon.

Carunan edustaja kertoi vastauksessaan, että lintusuojien asentamista varten tarvitaan huoltokatkos sähkölinjoille. Seuraava huoltokatkos on tarkoitus tehdä heinäkuussa, jolloin alustavasti myös asennetaan kaivatut lintusuojat.

Kiitän Carunaa siitä, että yritys suhtautuu tähän sinänsä pieneen ongelmaan vakavasti ja toivon, että lintusuojat saadaan asennettua aiheuttamatta häiriötä pesimälinnustolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s