Ekoalue vai ”ekoalue” – Finnoon keskus ja Suomenojan lintukosteikko kaupunkisuunnittelulautakunnassa

Ekoalue vai ”ekoalue” – Finnoon keskus ja Suomenojan lintukosteikko kaupunkisuunnittelulautakunnassa

Kaupunkisuunnittelulautakunta kokoontuu tänään päättämään Finnoon keskuksen asemakaavasta. Arvokkaan lintukosteikon lähelle nousevasta kaupunkikeskuksesta on visioitu ekoaluetta, mutta suunnitelmista on puuttunut kunnianhimo. Viimeksi asiaa käsiteltiin joulukuussa 2016, jolloin asia palautettiin uuteen valmisteluun. Tuolloin kirjoitin Espoon Vihreiden sivuilla näin:

“Lähemmässä tarkastelussa [kaava] osoittautui suureksi pettymykseksi: visio Finnoosta ilmastonmuutoksen torjumisen esimerkkialueena oli kateissa. Asemakaavaehdotuksessa ei ollut oikeastaan mitään merkkejä lautakunnan tekemästä linjauksesta. Sen sijaan suunnittelua näytti ohjanneen rahavirtojen maksimointi tavoittelemalla mahdollisimman monelle asunnolle merinäköalaa.”

Nyt lautakunnalle on laadittu selvityksiä siitä, miten ilmastonmuutoksen torjuntaan ja muihin ekologisiin seikkoihin on kaavassa varauduttu. Lautakunnalle on toimitettu esimerkiksi konsulttityö, jossa arvioidaan asemakaava-alueella olevan tarpeettoman paljon autopaikkoja ja niiden määrää suositetaan vähennettäväksi.

Aion esittää kokouksessa kaavan palauttamista vielä kerran uuteen valmisteluun. Perustelen tätä autopaikkojen määrän tarkistamisella ja rakennusten energiasuunnittelun lisäksi sillä, että lintukosteikon länsilaidalla asuinrakentaminen tulee liian lähelle lintujen pesimäpaikkoja. Lisäksi kaavaratkaisu tuntuu ohjaavan virkistyskäyttöä kosteikon kapealle suojavyöhykkeelle, kun “viestin” pitäisi olla juuri päinvastainen.

Esitän lisäksi, että lähimpiä rakennuksia siirretään kaavassa hieman etäämmäksi kosteikosta, ja että ne eivät olisi asuinrakennuksia vaan esimerkiksi toimistotaloja. Tällöin olisi pienempi riski, että huhti–heinäkuussa varsin äänekkään naurulokkikolonian ja ihmisten välille syntyy kahnausta. Itse lintuharrastajana suorastaan rakastan naurulokin laulua, mutta tiedän kuuluvani tässä marginaalin marginaaliin.

Miksi lokeilla on merkitystä? Lokkikoloniaa ei ole varaa menettää, sillä sen tarjoaman suojan vuoksi alueella pesii useita arvokkaita lintulajeja. Mikäli lokkikolonia hylkäisi pesimäpaikkansa Finnoon rakentamisen tai siitä seuraavan kasvavan virkistypaineen ja häiriön seurauksena, kosteikon linnustolliset arvot olisivat erittäin vakavasti uhattuna. Lisäksi naurulokki on Suomessa uhanalainen laji, joka luokitellaan vaarantuneeksi.

Suomenojan linnustolliset arvot ovat niin merkittävät, että aluetta olisi oikeastaan kohdeltava samoin kuin Natura-alueita, jolloin ei olisi puhettakaan nykyisenkaltaisista rakennussuunnitelmista aivan kosteikon kupeeseen.

Positiivista on edelleen se, että lintukosteikko suojellaan kaavassa. Valitettavasti yksin tämä ei riitä turvaamaan alueen linnustoarvoja.

4 vastausta artikkeliin “Ekoalue vai ”ekoalue” – Finnoon keskus ja Suomenojan lintukosteikko kaupunkisuunnittelulautakunnassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s