Kirjastojen monipuolisuudesta

20.2.2017 Täytin eilen Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien yhteistä vaalikonetta, jossa oli kaksi väitettä kirjastoista. Toisessa tiedusteltiin mielipidettä siitä, pitäisikö kirjastojen keskittyä pelkästään kirjoihin, toisessa taasen kantaa kirjastojen lainausmaksuihin.

Nykyinen kirjastolaitos on yksi suomalaisen yhteiskunnan suurista ylpeydenaiheista, jota ei pidä horjuttaa lainausmaksuilla. Olisi suuri virhe rajoittaa kaikille avointa ja ilmaista pääsyä tiedon äärelle. Kirjastojen merkitys oikean tiedon välittäjänä korostuu entisestään tänä “faktojen jälkeisenä” aikana, jolloin totuutena syötetään jos jonkinlaista pajunköyttä.

Kirjastot ovat muuttuneet siitä, mitä ne ovat joskus olleet. Se on hyvä asia, sillä maailmakin on muuttunut. Nykyään kirjastot toimivat luontevasti paitsi kirja-, musiikki- ja elokuvalainaamoina myös kohtaamis- ja tapahtumapaikkoina ja työtiloina.

Ison Omenan uudistunut kirjasto Matinkylässä on tästä oiva esimerkki. Amerikkalaisen perinnemusiikin CD-kokoelmaa hypistellessä tai kulttuurilehtiä silmäillessä voi seurata keskustelutilaisuutta espoolaisesta kaavoituksesta. Keskittymistä vaativaa työtä varten voi mennä hiljaiseen saliin tai varata pienen työhuoneen. En usko, että koskaan ostan akkuporakonetta, sillä tiedän saavani sen lainaan kirjastosta.

Kauan eläköön suomalainen kirjastolaitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s