Erävoitto luonnolle

Päivän Hesarissa (9.6.2016) espoolaiset Virpi Aho ja Maria Mäkinen kysyvät mielipidekirjoituksessaan, onko Espoo kestävän kehityksen mallikaupunki. Ahon ja Mäkisen huolena on Ämmässuon läheisyyteen suunniteltu louhoshanke, joka ei kirjoittajien mukaan edusta kestävää kehitystä ja olisi uhka mm. ekologisille yhteyksille.

Esbogård Oy:n havittelema hanke on edennyt kaupungin rattaissa, vaikka niin ympäristölautakunnan kuin kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunnot ovat olleet sitä kohtaan vastahankaisia.

Kritiikki on ollut perusteltua: hankealueen pinta-ala on 93 hehtaaria, ylijäämämassojen täyttötilavuus 75 miljoonaa kuutiometriä, louhinnan kesto 35 vuotta ja läjitystoiminnan aika lähes 100 vuotta. Laaja hanke katkaisisi maakunnallisesti tärkeän viherkäytävän, joka yhdistää Espoon keskusmetsät Kirkkonummen metsiin.

Eilen keskiviikkona kokoontunut kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli pitkän kokouksen päätteeksi Esbogårdin hanketta sivuavaa rakennuskieltoaluetta. Ote päätösesityksen selostusosasta:

Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan laatimista varten esitetään osalle yleiskaava-aluetta asetettavaksi rakennuskielto. Rakennuskiellon avulla käytetään maankäyttö- ja rakennuslainsäädännön mahdollistamia kunnan ohjauskeinoja alueen maankäytön suuntaamiseen laadittavana olevan yleiskaavan tavoitteiden mukaisiksi.

Samalla kyseisille alueille määrätään toimenpiderajoitus yleiskaavan laatimista varten. Tällöin maisemaa muuttava maanrakennustyö tai puiden kaataminen tai muu näihin verrattavissa oleva toimenpide on luvanvarainen siten kuin maankäyttö- ja rakennuslain 128 §:ssä on säädetty (toimenpiderajoitus).

Tein kokouksessa muutosehdotuksen Halujärven, Kulmakorven ja Ämmässuon välisen alueen ekologisten yhteyksien turvaamiseksi: “Rakennuskielto- ja toimenpidealuetta laajennetaan kattamaan Esbogårdin louhoshanke kokonaisuudessaan.” Tämä osoittautui kuitenkin mahdottomaksi, sillä tällöin mukaan olisi tullut myös lainvoimaisia asemakaava-alueita.

Kokouksessa kuitenkin syntyi esitykseni myötä keskustelua esitetyn rajauksen mielekkyydestä. Karttoja katseltuaan lautakunta löysi varsin nopeasti yksimielisyyden siitä, että rajausta voidaan muuttaa ekologiset yhteydet turvaavaksi. Samalla varmistettiin, että Esbogårdin louhoshanke ei voi edetä ennen kuin Espoon keski- ja pohjoisosien osayleiskaava, tuttavallisemmin POKE, saadaan laadittua.

Luonto voitti tämän erän! Kiitos siitä kuuluu aktiivisille asukkaille sekä lautakunnan jäsenille, jotka suhtautuivat vakavasti esille nostamaani huoleen ekologisten yhteyksien katkaisemisesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s