”Puhtaasti operatiivinen asia”

Espoo lähetti viime viikolla hyvin lyhyen tiedotteen, jossa kerrottiin, että Keravan entinen kaupunginjohtaja Petri Härkönen on palkattu kaupungille kesätöihin.

Tiedote sekä tieto rekrytoinnista tulivat täytenä yllätyksenä käytännössä kaikille luottamushenkilöille aina kaupunginhallituksen puheenjohtajistoa myöten. Tätä ennen asiasta oli julkaistu uutinen Keski-Uusimaa-lehdessä. Espoon tiedote lähti maailmalle vasta päiviä myöhemmin.

Härkösestä tiedetään lähinnä se, että hän on Keravan kaupunginjohtajan tehtävästä odottamatta irtisanoutunut extreme-harrastaja, naparetkeilevä ristiriitoja herättävä johtaja, jota on luonnehdittu sanalla ‘värikäs’.

Kiinnostava henkilö, kiinnostava rekrytointi. Mutta miksi juuri Härkönen? Ja mitä hän oikeastaan tekee Espoossa alle kolmen kuukauden pestinsä aikana?

Kaupungin tiedotteessa asia muotoiltiin tavalla, joka on kaukana selkosuomesta: “Petri Härkösen tehtävänä on selvittää yhdessä konserniesikunnan ja toimialojen avainhenkilöiden kanssa tuotteisiin ja palveluiden tuotteistamiseen perustuvan johtamisen kehittämistä osana Espoon kaupungin talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelmaa.”

Helsingin Sanomien haastattelussa Härkösen toimenkuvasta vastaava Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttas selitti, että ei jaksa nyt selittää: “En ala sitä tässä nyt enempää avaamaan. Mielestäni tämä on ihan selkeä homma. Ei tässä ole ollenkaan kysymys kovinkaan merkittävästä asiasta.”

Samaisessa Hesarin uutisessa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä perusteli rekrytoinnin pimittämistä sillä, että “päätimme toimia näin. Ei siihen ole mitään erityistä syytä. Tämä on puhtaasti operatiivinen asia”.

Käytännössä Härkösen palkkaaminen on hoidettu niin suuressa hiljaisuudessa, että asian salaamisessa on välttämättä täytynyt nähdä aivan erityistä vaivaa. Tämä ja rekrytoinnin merkitystä vähättelevät lausunnot vihjaavat, että kyseessä on nimenomaan merkittävä asia.

Vaikka työsuhde on väliaikainen ja lyhytkestoinen, rekrytointi on siinä määrin poikkeuksellinen, että se olisi pitänyt tehdä avoimesti: luottamushenkilöiden olisi pitänyt tietää, mitä tapahtuu, miksi palkataan, kuka palkataan ja miksi juuri tämä tietty henkilö oli pätevin.

Konttaksen ja Mäkelän touhu kielii siitä, että virkamiesjohdon ja poliittisen johdon yhteistyö ei toimi. Heidän välinpitämättömyyttä/ylimielisyyttä/röyhkeyttä (riippuu näkökulmasta) huokuvat lausuntonsa kertovat Espoon johtamisongelmasta.

Ongelman ydin on avoimuuden puute sekä se, että tällaisen räikeän munauksen jälkeen heittäydytään julkisuudessa hankaliksi eikä edes ymmärretä, että pieleen meni.

“En ala sitä tässä nyt enempää avaamaan.”

Tällaisella toiminnalla ei rakenneta luottamusta. Näin ei myöskään pääse oikealla tavalla alkuun Härkösen työ, mitä se sitten ikinä onkaan ja hoiti hän sen miten hyvänsä. Nyt ilmassa on epäluuloa, eivätkä kaupunginjohtaja Mäkelän ja rahoitusjohtaja Konttaksen vastahankaiset lausunnot lainkaan hälvennä sitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s