Miksi Högnäsin kaava pitää valmistella uudestaan?

Espoon kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään ja päättää mm. tärkeästä Högnäsin kannaksen pientalokaavasta. Olen itse sairauslomalla enkä pysty osallistumaan valtuuston kokoukseen, mutta kokoan tähän näkemyksiäni siitä, minkä vuoksi kaava pitäisi ehdottomasti palauttaa uuteen valmisteluun.

[Päivitys: Asia jäi pöydälle ja käsittely siirtyi 29.9. pidettävään valtuuston kokoukseen.]

Kaava-alue rajautuu Bodominjärveen ja toisaalta Matalajärven Natura-alueeseen, joka on nykyään osa Nuuksion kansallispuistoa. Linnustoltaan ja kasvistoltaan arvokas Matalajärvi on äärimmäisen huonokuntoinen ja vesibiologialtaan monimutkainen järvi, jonka kunnossapito vaatii suuria ponnistuksia. Järven valuma-alueelle nouseva merkittävä lisärakentaminen taloineen, teineen ja muine infroineen ei voi olla vaikuttamatta järven tilaan. Järven kuormitus lisääntyisi arvioidun yli 500 uuden asukkaan myötä väistämättä.

Viranomaiset ovat lausunnoissaan sekä Natura-arviossa esittäneet asukasmäärän ja rakennusoikeuden merkittävää vähentämistä. Vihreät ovat samaa mieltä. ELY-keskuksen mukaan Högnäsin asemakaavaa ei ole riittävästi ohjannut yleiskaava. ELYn mukaan tarvitaan myös suojavyöhyke, jotta asuinrakentaminen ei rajautuisi arvokkaaseen, kansallispuistoon kuuluvaan lehtoalueeseen alueen pohjoisosassa.

Kaava on aiemmin hyväksytty kaupunkisuunnittelulautakunnassa, mutta sen jälkeen on muuttunut myös alueen kokonaistilanne: Matalajärvi liitettiin osaksi Nuuksion kansallispuistoa. Voiko kansallispuiston välittömään läheisyyteen alkaa pystyttää pientaloaluetta ilman kunnon lisäharkintaa?

Nyt päätettävänä oleva Högnäsin asemakaava toisi luontoarvoiltaan äärimmäisen herkälle, vähäisellä käytöllä olleelle alueelle suhteettoman paljon uutta asutusta. Alue tiivistyisi paikallisesti, mutta siitä huolimatta Högnäsin lisärakentaminen osaltaan hajauttaisi Espoon kaupunkirakennetta entisestään. Palvelut ovat Högnäsistä kaukana, ja julkisen liikenteen yhteydet heikot. Espooseen tulisi siis lisää autokaupunkia.

Pientalorakentamista voidaan sallia – ja kaiken aikaa sallitaankin! – vähemmän herkille alueille. Nyt olisi erittäin tärkeää, että valtuusto palauttaa Högnäsin uuteen valmisteluun siten, että kaava-alueen lisärakennusoikeutta vähennetään merkittävästi ja varmistetaan, että Natura-alueet ja Nuuksion kansallispuistoon kuuluva Matalajärvi pystytään varmuudella suojaamaan tuleville polville.

Jos kaava hyväksytään, Matalajärven ja alueen muiden luontoarvojen pelastaminen vaikeutuu entisestään. Myös valitusperusteet ovat jälleen kerran olemassa, kun sekä ELY-keskus että Metsähallitus ovat vaatineet asukasmäärän vähentämistä luontoarvojen turvaamiseksi.

image

Högnäsin metsäinen kannas näkyy Bodomin ja Matalajärven välissä (kuva lainassa Wikipediasta).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s