Porkkalan kansallispuistoa käsiteltiin Espoon valtuustossa

Pidin eilen valtuustossa puheenvuoron Porkkalan kansallispuistosta. Jätin aiheesta valtuustoaloitteen viime vuoden lopulla. Ilo oli suuri, kun Espoo ilmoitti suhtautuvansa myönteisesti tekeillä olevaan kansallispuistohankkeeseen. Tein valtuustossa myös toivomuksen, joka hyväksyttiin yksimielisesti. Tässä puheenvuoroni kokonaisuudessaan:

Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut,

”Espoon kaupunki suhtautuu myönteisesti valtuustoaloitteessa esitetyn asian selvittämiseen.”

Olen todella ilahtunut, että Espoo on ottanut Porkkalan kansallispuistohankkeeseen positiivisen kannan. Hanke ei etene, ellei sillä ole kannattajia, ja erityisesti kannatusta tarvitaan alueilla, joita kansallispuisto koskettaa.

Joku voi kysyä, minkä vuoksi Espoon kannattaa olla mukana jälleen uudessa kansallispuistohankkeessa, kun meillä on jo Nuuksio.

Tutkimukset kertovat, että espoolaiset liikkuvat luonnossa paljon. Perusasiat ovat tärkeimpiä: raitis ilma, luonnon kauneus ja luontoelämykset. Espoolaisten tärkeimmät luontokohteet ovat Nuuksion ja Keskuspuiston rinnalla – saaristo ja merenrannat.

Silti usein unohtuu, että Espoo on merellinen kaupunki. Jos Porkkalan kansallispuisto toteutuu, se vahvistaisi tätä puolta Espoon ja espoolaisten identiteetistä.

Kansallispuistojen suosio kasvaa koko ajan. Nuuksiossa kävi 100 000 ihmistä vuonna 99. Viime vuonna kävijöitä oli ennätysmäärä: yli 267 000!

Porkkalan alue on jo nykyisellään hyvin suosittu ulkoilukohde. Kansallispuistona sen houkuttelevuus elämys-, luontomatkailu- ja virkistyskohteena kasvaisi kohisten.

Samalla syntyisi uusia mahdollisuuksia myös virkistyskäyttöön perustuvalle ammatinharjoittamiselle. Metsähallituksen tilastojen mukaan kansallispuistoihin sijoitettu rahasumma palautuu moninkertaisena takaisin paikallisena yritystoimintana ja työpaikkoina.

Keskimäärin Suomen kansallispuistojen kävijät tuovat lähialueelle noin 10 euroa jokaista puiston retkeilypalveluihin sijoitettua euroa kohti. Näin hyvälle tuotolle ei kannata nyrpistää nokkaa Espoossa, jossa talous nikottelee nyt ja myös tulevaisuuden näkymät ovat epävarmat.

Taloudellisten vaikutusten lisäksi kansallispuistoissa erityisesti metropolialueella korostuvat myös lähivirkistys- ja terveyshyödyt. Ja sillekin voi laskea arvon, että Espoo pääsisi nauttimaan todella suuresta imagohyödystä ilman merkittäviä taloudellisia panostuksia – tai menetyksiä.

Toteutuessaan Porkkalan kansallispuisto täydentäisi Suomenlahden merellisten kansallispuistojen verkostoa ja toimisi pääkaupunkiseudun Viherkehän läntisenä reunana. Suojelun piiriin tulisi merkittävä määrä korvaamattoman arvokasta meriluontoa.

Espoon todella kannattaa olla mukana edistämässä Porkkalan kansallispuistohanketta.

Esitän lopuksi toivomuksen, joka on jaettu numerolla 1. Eli: ”Valtuusto toivoo, että Espoon kaupunki seuraa aktiivisesti Porkkalan kansallispuistohankkeen etenemistä ja tuo myös julki myönteisen suhtautumisensa suunnitteilla olevaan kansallispuistoon.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s