Lommilan aika meni jo

Vuoden ensimmäisessä valtuuston kokouksessa 27. tammikuuta pidin puheenvuoron Lommilan kauppakeskushankkeesta.

Moottoritien varteen, kauas Espoon keskuksesta, on pitkään suunniteltu tilaa vievän kaupan keskusta. Valtuusto kuitenkin äänesti kokouksessa eteenpäin kaavan, joka käytännössä sallii alueelle ihan perinteisen kauppakeskuksen. Siitä tulee Leppävaaran Selloa ja Vantaan Jumboakin suurempi.

“Toteutuessaan Lommila lisäisi entisestään kaupunkirakenteen hajautumista. Kyseessä on suunnattoman suuri kauppakeskus ruokakauppoineen, hotelleineen, toimistoineen ja liikuntapalveluineen siellä, missä ei ole ihmisiä ja jonne kuljetaan lähinnä yksityisautolla. Hyvistä joukkoliikenneyhteyksistä Lommila on auttamattomasti sivussa”, lausuin puhujanpöntössä ja tuin samalla valtuutettu Kirsi Louhelaisen (Vihr.) tekemää kaavan hylkäysesitystä.

Perustelin kantaani silläkin, että kun kaupalliset palvelut viedään Lommilaan, samalla lyödään sinetti Espoon keskuksen näivettämiselle. "Kauppakeskushankkeen sijaan on keskityttävä Espoon keskuksen ympäristöön ja huhkittava hartiavoimin, jotta sinne varmasti syntyy nykyistä paljon viihtyisämpää ja asukkaiden elämänlaatua kohottavaa kaupunkiympäristöä. Parannettavaa riittää.“

Valtuuston enemmistö oli siis Vihreiden kanssa eri mieltä. Vain viikkoa myöhemmin (4.2.2014) julkaistu Helsingin Sanomien uutinen asettaa valtuuston päätöksen aivan uudella tavalla valitettavaan valoon: Kesko sulkee ainakin kymmenen Anttilan tavarataloa ja keskittyy yhä enemmän verkkokaupan kehittämiseen.

image

Köröttelisitkö Lommilaan asti valitsemaan pesukonetta?

Tämä on vasta esimakua tulevasta. Massiiviset kauppakeskukset, jotka sijaitsevat moottoritien varressa kaukana tärkeistä asutuksen keskittymistä, ovat tulevaisuuden suurimpia häviäjiä.

Verkkokauppa on kasvanut Suomessa tähän mennessä hitaasti. Nyt kasvukäyrät osoittavat yhä jyrkemmin ylöspäin. Todennäköisesti jo aivan lähitulevaisuudessa riittää, että esimerkiksi kodinkoneliikkeillä on helposti saavutettava näyteikkunamainen myymälätila, jossa käydään toteamassa tuote hyväksi ja sitten tehdään tilaus verkkokaupasta.

Lommila on vanhentunut hanke jo ennen kuin sen rakentaminen on alkanut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s