Valtuusto pui Lommilaa ja Loukoa

Valtuusto kokoontuu tänä iltana puimaan mm. Lommilan kauppakeskuksen kaavaa sekä Olavi Loukon saaman lahjustuomion seuraamuksia.

Nyt päätettävällä kaavalla Lommilaan nousisi kilpailija Vantaan Jumbolle, eikä lainkaan sellaista tilaa vievän kaupan keskusta kuin millaisena hanke laitettiin alulle.

Tämä on iso ongelma. Jo vuosien ajan on puhuttu siitä, että Espoon keskukseen ja sen lähitienoolle pitäisi synnyttää suunnattoman paljon nykyistä viihtyisämpää ja parempaa kaupunkiympäristöä. Jos kuitenkin Lommilaan pystytetään vetovoimainen kauppakeskus, nämä kehittämissuunnitelmat ovat suuressa vaarassa jäädä lopullisesti haaveeksi.

Miksi ei keskityttäisi tekemään kaupunkia siellä, missä ihmiset jo ovat? Muutenkin yksityisautoiluun nojaavat jättimäiset kauppakeskukset edustavat eilispäivän maailmaa, jonne ei pitäisi enää palata.

image

Espoon keskus voisi olla viihtyisämpikin. Kuva lainassa täältä.

***

Loukon tapaus on aika surullinen. Aion äänestää varoituksen ja toisiin tehtäviin siirtämisen puolesta jo siitä syystä, että on aika jättää tämä sotku taakse ja keskittyä tulevaan.

Olisimmeko lainkaan tässä tilanteessa, jos Louko olisi heti tuomion saatuaan ilmoittanut olevansa pahoillaan tapahtuneesta, pyytänyt anteeksi ja luvannut ottaa opiksi? Sen sijaan hän on korkeimman oikeuden antaman tuomion jälkeenkin sanonut julkisesti, ettei aio erota, koska ei koe tehneensä mitään väärää. Lausunto on käsittämätön.

Tuomio oli kuitenkin hyvin yksiselitteinen: Loukon saamat edut “ovat olleet omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen”. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen mukaan “tekoa on pidettävä vakavana velvoitteiden rikkomisena”, ja tapauksessa on perusteet jopa irtisanomiselle.

Sillä ei ole merkitystä, että Louko oli matkoilla silloisen kaupunginjohtajan siunauksella; eikä sillä, että kaupungin johtosääntö rohkaisi pitämään välit yritysmaailmaan nykykatsannosta jopa liian läheisinä. Lahjusrikkomuksen tunnusmerkit täyttyivät ja tuomio tuli.

Asia on Loukoa suurempi. Lopulta kyse on siitä, voiko korkea virkamies, joka on tuomittu lahjusrikkomuksesta, hoitaa virkaansa uskottavasti. Voiko tämä selvitä varoituksella vai onko luottamus hänen kykyynsä hoitaa virkaansa menetetty lopullisesti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s