Espoo ja Porkkalan kansallispuisto

Eilisessä valtuuston kokouksessa korostuivat huolestuneet puheenvuorot Espoon heikosta taloustilanteesta. Veroprosentin korotuksesta päädyttiin kiistelemään, vaikka se ei ollut varsinaisesti asialistalla. Myös Hesarin uutisointi keskittyi lähinnä tähän.

Itse olin hieman vähäpätöisemmällä mutta mielestäni silti tärkeällä asialla: kiersin valtuustosalissa keräämässä nimiä Johanna Karimäen kanssa laatimaani valtuustoaloitteeseen, jossa ehdotetaan Espoolle aktiivista roolia Porkkalan kansallispuiston perustamisessa.

Porkkalan kansallispuisto jäi perustamatta viime vuonna, mutta selvitys käynnistyy uudelleen vuoden 2014 alussa. Kirkkonummi, Siuntio ja Inkoo ovat jo näyttäneet hankkeelle vihreää valoa, ja Espoonkin pitäisi. Valtuustoaloitteessani ehdotetaan lisäksi, että Porkkalan kansallispuistoon liitettäisiin Pentalan ja Stora Herrön saarten laajat suojelualueet sekä tarkasteltaisiin muutamaa muuta arvokasta kohdetta “sillä silmällä”.

image

Luonnontilaisen ja erämaisen Pentalanjärven helmi on saari, joka on järvessä, joka on saaressa, joka on meressä. Kuva täältä.

Ilokseni ja oikeastaan suureksi yllätyksekseni aloite sai oikein positiivisen vastaanoton: paperissa oli yli 30 allekirjoittajaa kun luovutin sen valtuuston puheenjohtajalle Timo Soinille.

Porkkalan kansallispuisto tarjoaisi ainutlaatuisen pääsyn Espoon meriluontoon. Samalla se toisi Espoolle merkittävää imagohyötyä ilman merkittäviä taloudellisia panostuksia. Virkistyskäyttö ja siihen perustuva ammatinharjoittaminen saisi uusia mahdollisuuksia.

Mikä tärkeintä, tuleva kansallispuisto toimisi pääkaupunkiseudun Viherkehän läntisenä reunana ja olisi merkittävä täydennys Suomenlahden merellisten kansallispuistojen verkostoon.

Toivon kovasti, että valtuustoaloite etenee vauhdilla lautakuntien ja kaupunginhallituksen kautta valtuuston käsittelyyn, jotta kaupungilla olisi hihat käärittyinä, kun kansallispuistoasiaa aletaan puida ensi vuoden alussa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s