Alla lyhyet poiminnat ylihuomisen (4.9.2013) kokouksen asialistasta.
3 Pyöräilyn edistämisohjelma 2013-2024 (osittain kh-asia)
Espoon kunnianhimoinen tavoite on kaksinkertaistaa pyöräilyn kulkumuoto-osuus nykyisestä 8 prosentista 15 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä. Samassa ajassa kaupunki pyrkii siihen, että Espoo on “matkaketjujen ja laatureittien mallikaupunki”.
Tavoite on mukavan kunnianhimoinen, erinomaisen kannatettava ja määrätietoisella työllä myös mahdollinen saavuttaa.
Mitä järkeä pyöräilyssä sitten on sen lisäksi, että se on kivaa? Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisemassa raportissa todetaan, että lisävarojen suuntaaminen pyöräteihin toisi vuosittain miljoonien eurojen hyödyn terveysvaikutusten ja aikasäästöjen muodossa.
Helsingin raportin mukaan yksi euro pyöräteihin poikii kahdeksan euroa takaisin. Tanskassa puolestaan on laskettu, että yhden pyörällä ajetun kilometrin tuoma hyöty on 1,22 euroa – kun sama kilometri autolla ajettuna maksaa yhteiskunnalle 0,69 euroa.
Siis: pyöräilijän kunto ja terveys kohenevat ja lyhyillä matkoilla pyöräily säästää aikaa – ja rahaa. Autoilu puolestaan kasvattaa lähinnä kuljettajan elopainoa ja on yhteiskunnalle valtava rahareikä.
Auto- ja peltomarketti Vanttilaan, alueelle jonka pinta-ala on 8 hehtaaria ja rakennusoikeus yhteensä 37 400 kerrosneliömetriä. Tästä päivittäistavarakauppaa on 2000 kerrosneliömetriä, lisäksi tulee pienempiä kauppoja. Aika massiivinen hanke siis, etenkin kun sen toteuttaminen edellyttää liikennejärjestelyjen merkittävää uusimista esimerkiksi Kauklahdenväylällä.
Ei tällaisella hankkeella tehdä palvelusta ainakaan Kauklahden keskustalle. Toisaalta Kauklahden alueella laajemmin (mukaanlukien Lasilaakso, Kurttila, Vanttila) kaupallisia palveluita on heikohkosti. Ja vaikka marketin sijainti Kauklahden keskustan osalta on mielestäni varsin huono, nämä muut alueet huomioiden se on kohtalaisen hyvä. Nyt kaupassakäynti suuntautuu tällä alueella kauas, luultavasti Espoonlahden Lippulaivaan ja Leppävaaran Selloon.
Alue sijaitsee hivenen etäällä joukkoliikenneyhteyksistä, millä on HSL:n lausunnon mukaan negatiivisia vaikutuksia – eli autoilu siis lisääntyy. Myös ELYn kanta on, että tämä tukeutuu yksityisautoiluun. Kevyen liikenteen reiteistä ja hyvästä jalankulkuympäristöstä huolehtiminen on siis äärimmäisen tärkeää.
Samoin pitää varmistua, että Espoonjoki ei kärsi ja joen puoleisesta maisemasta huolehditaan riittävällä kunnianhimolla.
5 Kaupunkisuunnittelulautakunnan esitys talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2014 – 2018 investointien osalta (Kh-asia)
Päätetään investointiosasta: pitkävaikutteisten atk-ohjelmien ja lisenssien hankintamenot, ym.
6 Lautakuntasopimusta koskeva lähetekeskustelu
Esiin nousevat ainakin yllä mainittu pyöräilyn edistämisohjelma sekä monta muuta tärkeää seikkaa.