Lommilaa, Suvisaaristoa ja Olarin ostaria

Kaupunkisuunnittelulautakunta kokoontuu keskiviikkona. Asialistalla on pari vaikeaa kokonaisuutta, joita joku voisi kutsua “haasteiksi”. Yksi niistä on Lommilan tilaa vievän kaupan kaava, jonka edellinen valtuusto ampui viime vuoden lopulla tarkkanäköisesti alas.

Ennen valtuuston päätöstä kirjoitin aiheesta otsikolla “Lommilan autoilukeidas estäisi Espoon keskuksen kehittämisen” (HS 22.11.2012). Mieli ei ole muuttunut: vaikka kokouksen esityslistalla kovasti hehkutetaan, miten Lommilan avulla kehitetään yli kahden kilometrin päässä olevaa Espoon keskusta, todellisuus on jotain aivan muuta.

Tämän on tajunnut myös ELY-keskus, joka antaa myös tälle uudelle, päivittäistavarakaupan osalta kevyemmäksi muokatulle kaavalle täystyrmäyksen. ELYn erinomaisesti perustellun lausunnon mukaan Lommila on yleiskaavan vastainen ja vaarantaa Espoon keskuksen kehittämisen: “Uhkakuvana on Espoon keskuksen näivettyminen.”

Tästä seurannee mehevä keskustelu kokouksessa.

*

Espoon Suvisaaristossa kuohuu. Nyt käsitellään edellisessä kokouksessa (olin silloin lomalla) pöydälle jätetty kolmen kaavan kombo, josta merkittävin ja Suvisaariston tulevaisuuden kannalta tärkein osa koskee Stora Bodön saarta. Sinne on suunniteltu yli 20 paritaloa ja salmen yli vievä silta. Saaren merkittävimmistä luontoarvoista hankkiuduttiin eroon laajalla avohakkuulla joitakin vuosia sitten. Aika rajua.

Stora Bodö on luokiteltu maakuntakaavassa ulkosaaristoksi, jonne ei kaavan mukaan saa rakentaa ympärivuotista asutusta. Toisaalta yleiskaavaan on lipsahtanut asutuksen salliva muotoilu. Itse olen vahvasti sillä kannalla, että saari olisi jätettävä loma-asunnoille ja sillatta.

*

Olarissa Kuitinmäen ostarilla lähes tyhjän panttina lepäävä Esson entinen pääkonttori puretaan, mikäli lautakunnalle annettu päätösehdotus hyväksytään. Tilalle tulee kolme 9-kerroksista ja yksi 6-kerroksinen asuintalo sekä mukavalta vaikuttavaa piha-aluetta.

Vanhana olarilaisena kakistelin suunnitelmaa lukiessani hetken: Esson talo on omalla tavallaan näyttävä osa olarilaista moduulirakentamista – siis sitä, mistä paikka parhaiten tunnetaan. Talossa on kuitenkin asbestia, eikä sen muuntaminen asunnoiksi ole aivan vaivatonta. Kaupunginmuseokaan ei ottanut kovin jyrkkää kantaa rakennuksen suojelemisen puolesta.

Talo saa siis lähteä. Vaikuttaisi siltä, että tilalle saadaan parempaa. Kuunkadun ylittävä silta uusitaan paremmin kevyelle liikenteelle sopivaksi. Ostarin katutasoon sekä Kuunkadun puolelle, jossa nyt on brutaalia betoniseinää, tulee nykyistä parempaa jalankulkuympäristöä sekä liiketiloja.

Harmillista, että tässä vaiheessa ei vielä ole tietoa, mitä varsinaiselle ostarille tapahtuu. Toivottavasti se selviää mahdollisimman pian.

Ehkä autojen valtaamasta ja jalankulkijoille epämiellyttävästä Kuitinmäen ostarista vihdoin saadaan viihtyisä. Kun asutus lisääntyy, lienee myös enemmän toivoa, että ostarille palaisi ainakin osa niistä kaupoista ja palveluista, jotka menetettiin aikanaan Isoon Omenaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s